Последни Рецепти
Последни Статии

Къпана питка

Добавено в Наши гости, Хляб, питки

Добави към моето меню

Къпана питка
Рецепта споделена от Galena Parvanova

kypana pitka

Продукти:
1 кубче прясна мая /42г/
400 мл прясно мляко
1 с.л. захар
3 яйца /единият жълтък се отделя за намазване/
1 ч.л. сол
3-4 с.л. олио
1 кг брашно /брашното може и да е малко по-малко, зависимост от големината на яйцата/

Начин на приготвяне:
• Маята се разтваря с 4-5 с.л. затоплено мляко и захарта. Оставя се настрани да втаса, докато си удвои обема.
• Около 700-800 г от брашното се пресява в дълбока купа. В средата се прави кладенче и се слагат втасалата мая, яйцата, прясното мляко, солта и олиото.
• Замесва се меко тесто като постепенно се прибавя брашно, може и да не поеме цялото, а може и малко повече, в зависимост от големината на яйцата. Тестото трябва да стане меко и да не лепне много.
• Слага се в тензухена кърпа. Завръзва се и се потапя в дълбок съд, пълен с хладка вода /като се потопи пръста не трябва да пари/. Когато тестото втаса то изплува на повърхността на водата. /отнема не повече от 20 минути/
• Изважда се от водата и се премесва наново с малко брашно. След това се оформя. Намазва се с оставения предварително жълтък.
• Слага се в СТУДЕНА фурна и се пече на 180 градуса за около 45 минути

131217 kypana pitka
Къпана питка, Lyudmila Ivanova

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории