Вита баница с мая
Добави към моето меню
Вита баница с мая
Ако ме попитате каква е идеалната съботна сутрин през зимата – нашата представа е нещо топло и ароматно изпечено във фурната, като тутманик или баница, всички край масата, сняг зад прозорец, а след това времето прекарано в разговори с децата и чаша горещ шоколад и още вкусотии, които да се приготвят. Закуската ни беше нещо средно между пита със сирене и баница, поръсена със сусам…
Продукти
800 г брашно
400 мл хладка вода
1 пакетче мая (42 г)
2 яйца, 1 жълтък е за намазване
1 ч.л. захар
1 щипка сол
50 мл олио
За плънката
300 г сирене
2 яйца
50 г масло
2 с.л. сусам за поръсване
Начин на приготвяне
• Маята се разтваря в хладката вода с 1 ч.л. захар и 3-4 с.л. брашно. Оставя се да шупне
• В купа се смесва брашното, шупналата мая и 2 яйца, като 1 жълтък се оставя за намазване
• Замесва се гладко тесто, като накрая се добавя и маслото, ако е необходимо добавете още малко брашно. Тестото се оставя да втаса до удвояване на обема
• Премесва се тестото и се разделя на 10-12 топки. Всяка кора се разточва на много тънка кора. Поръсва се масло и равномерно с плънка от сирене и яйца. Завива се на руло. Редят се в намазнена тава. Така и с останалите топки
• Баницата с мая се оставя да почине за около половин час, след което се намазва с разбит жълтък с 1 с.л. олио. Поръсва се със сусам.
• Поставя се в незагрята фурна. Пече се на средна фурна, на 180 градуса, до готовност
От останалото тесто, може да направите около 10-12 кифлички със сирене. Дозата за баница, ако се прави в тава с диаметър 26 см е голяма, затова имаше и кифлички.