Зеле с пиле
Добави към моето меню
Зеле с пиле
Рецепти с пиле много. Това е една рецепта традиционна за българската кухня – пиле със зеле. Приготвена през януари, с прясно зеле, което се предлага в магазина, вкусна и засищаща рецепта в зимен вариант
Продукти
1 пиле, около 1,5 кг
1 зелка, около 1,5 кг
1 морков
1 глава кромид лук
1 парче целина
1 ч.ч. ориз
1 с.л. червен пипер
Смелен чер пипер и сол на вкус
4-5 стръка магданоз за поръсване
2-3 скилидки чесън
Парче лимонова кора
Начин на приготвяне
• Пилето се измива и нарязва на порции. Ако пилето е голямо може да отделите бялото месо и да приготвите някоя вкусна каша или пилешки пръчици с хрупкава поръска, т.е. да приготвите две рецепти с едно пиле
• Кромид лука се нарязва на ситно, моркова на кръгчета и се задушават с 2 с.л. олио до златисто
• Зелето се нарязва на ситно и се слага в тенджера под налягане. Сварява се за около 10 мин след като е завряло (салатите с прясно зеле са на голяма почит у нас, но когато е за ястие, го предпочитам добре сготвено)
• Порциите пиле се овкусяват с чер пипер и сол. Правят се нарези с нож и под кожата се слагат парченца чесън и лимонова кора. Редят се в голяма тава, налива се около 200 мл вода и се пекат
• Вади се тавата, и се слагат зелето, лука, морковите, настърганата целина, ориза, червен пипер и се разбърква. Налива се около 400 мл вода. Отгоре се подреждат парчетата пиле.
• Тавата се връща във фурната и се пече до готовност.