Баница с праз на тиган
Добави към моето меню
Баница с праз на тиган
Праз лукът е зеленчук много полезен и вкусен, през есента когато се появи в магазините до късна зима може да се приготвят различни рецепти с него. С праз приготвям и закуска в почивните думи – варианти тук много, но сега ще споделя как приготвям баница с праз на газов котлон. Получава се нещо вкусно, апетитно и бързо.
Необходим ви е тиган с незалепващо дъно и капак.
Продукти
За 1 баница за двама
200 г кори за баница (обикновени точни кори от предпочитана от вас марка)
2 стръка праз
200 г сирене
1 щипка чубрица
1 щипка джоджен
2-3 с.л. олио
Начин на приготвяне
• Праз лука се нарязва на ситно. Може да го задушите с 2 с.л олио и 2 с.л. вода, докато омекне. Тогава се добавят и подправките – джоджен и чубрица. Може и да не го задушавате праза
• Сиренето се натрошава и се смесва с праза
• Вземат се две кори и се слагат на кръст така, че да покрият дъното, а краищата да висят отстрани
• Редят се кора, поръсва се смес от праз и сирене, завършва се с кора. Тогава се покрива и с останалите да висят краища
• Пече се на слаба степен, на газовия котлон е на ниска степен. Когато се слага капак на тигана става по-хрупкава отвън и по-мека отвътре. Обръща се 3-4 пъти за да се опече равномерно от двете страни
Плънката може да бъде и само от праз