Последни Рецепти
Последни Статии

Шоколадът като лекарство

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Колко често ядете шоколад?
– Всеки ден, аз съм шокохолик
– Често, но не всеки ден
– Веднъж в седмицата
– Много рядко. Не обичам шоколад

И така шоколадът официално получи статус на лекарство за кръвоносните съдове. Еврокомисията разреши да се рекламира това лакомство като лечебно средство.
Еврокомисията разреши на швейцарския производител на елитен шоколад „Barry Callebaut“ да рекламира своя продукт като средство за лечение на кръвоносните съдове.
barry-callebaut-chocolate
Сътрудници на компанията производител на шоколад представиха пред експертната комисия да анализира ползата от какаото Acticoa, което използват за производство на продукта и на черен шоколад.
Експертите са потвърдили, че флавоноидите от какаото, които се съдържат в шоколада поддържат еластичността на кръвоносните съдове и нормален кръвоток.
Освен това, учените от компанията, са доказали, че ежедневната употреба на 200 милиграма флавоноиди поддържат нормален кръвоток.
Това е първия случай, когато в реклама на шоколад се разрешава да се пише за полза от него. Като на опаковката дори ще се появи съответното указание.
Източник The Malay Mail Online и http://www.barry-callebaut.com/51?group=corporate,year=,lang=en,keyword=,page=1,release=10743,read=en

Фразата „едно парченце шоколад и си там“ може и да е вярна, ако шоколада е парченце и е качествен.

Начина на хранене има голямо значение за профилактика на сърдечно съдови заболявания. Много научни центрове провеждат изследвания в това направление за да определят продукти, които да намалят броя на сърдечносъдови заболявания.
В публикация в медицинското списание „Maturitas“ има публикация за защита на сърцето с помощта на какао и шоколад.
Шоколадът в своя състав съдържа флавоноиди, които могат да намалят атеросклероза и исхемична болест. Ефекта е в антиоксадантния ефект , който
– предотвратява повреждането на ендотелия (тънък слой клетки от специален вид епителна тъкан, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните съдове на границата между съдовите стени и протичащата в кухините им кръв и плазма. Той играе водеща роля за съдовата хомеостаза и е непосредствено изложен на всички регулиращи и увреждащи фактори, въздействащи чрез кръвта.)
– нормализира осовбождаването на естествения регулатор на артериалното налягане – азотен оксид
– възстановява активността на тромбоцитите, които влияят на съсърването на кръвта
От всички видове шоколад с най-голям ефект е черния шоколас.
Независимо от всички полезни свойства на продукта, не трябва да се прекалява с шоколад, защото високата му калоричност може да доведе до повишаване на индекса на масата, което увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.
Всичко полезно трябва да е с мярка.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории