Последни Рецепти
Последни Статии

Калмари

Добавено в Кулинарен справочник, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Калмари
Описание (в естествена среда): Калмарът е главоного морско животно, подобно на октопода и стридата. Уникалните му характеристики са: глава с очи, десет пипала и мантия (тяло), в която има сак за мастило. Дължината варира от 2.5 см до 215 см. Месото е нежно, жилаво и сладко.
Описание (в търговската мрежа): Калмарите се продават замразени и цели (с главите, вътрешностите и ципата) или туби (с ципа или белени). В търговската мрежа са налични през цялата година. Те са крехки и с лек аромат.
Тубата на калмара може да бъде леко набраздена или пък нарязана на кръгчета, подходящи за варене, задушаване или запържване. Пипалата могат да са насечени на парчета. Живите калмари са с полупрозрачен цвят, но когато се уловят, веднага променят цвета си в червен, розов, кафяв, син или жълт.

kalmari

Как да избираме калмари
Убедете се, че калмарите са пресни – показател за това е да са лъскави и влажни. Ако ги купувате цели, очите им трябва да са светли, а не мътни. Пресните калмари леко ухаят на морска вода и никога на риба. Мембраната, покриваща калмара е сива (а не лилава или розова).
Как да приготвим калмари
Пържени във фритюрник или тиган, панирани, печени на грил (с пълнеж), задушени, варени, пикантно мариновани.
Когато приготвяте калмарите цели, първо отстранете прозрачния хрущял от вътрешната страна. Отделете главата от тялото, след това и пипалата от главата. Изплакнете добре и подсушете, преди да започнете с готвенето. Основното правило при готвене на калмари е топлинната обработка да бъде минимална.
При продължително варене например те стават жилави и безвкусни.
При задушване калмарите се комбинират чудесно с доматен или друг сос със силен аромат.
При почистване внимавайте да не се спука “мастилената” торбичка, тъй като неприятно оцветява както месото.

Хранителна информация за 100 г калмари (сурови):
– Калории 92 Ккал
– Калории от мазнини12 Ккал
– Мазнини 1 г
– Омега-3 мастни киселини 0,6 г
– Холестерол 233 мг
– Протеини 16 г
– Въглехидрати 3г
– Натрий 44 мг
– източник на селен (38 мкг) и витамин В12 (1,1 мкг)

Рецепти с калмариПаеля с морски дарове

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории