Последни Рецепти
Последни Статии

Бирата

Добавено в Любопитно, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Първият петък на август се отбелязва
Международния ден на бирата
International Beer Day (http://www.internationalbeerday.com/)

beer day
Професионалният празник на българските пивовари е на Илинден – 20 юли

Според Ивана Радомирова, главен секретар на Съюза на пивоварите в България “До две бири на ден са полезни и допринасят за баланса на соли в организма” като за мъжете е полезно да пият около 1-1,2 л бира на дена с алкохолно съдържание около 4-4,5 промила, а за дамите – около 600 мл.
За 2011 г. годишната консумация на бира в България е била 69 литра на глава от населението, като по този показател сме на 17 място в Европейския съюз. На първо място е Чехия, следвана от Австрия и Германия.
В горещото време не се препоръчва да се пие повече от 500 мл бира защото съдържа алкохол. Също така съдържа голямо количество калий, който е полезен при летните горещини. Бирата също така намалява нивото на стрес.

Дали от бирата се дебелее, или за повечето килограми е виновен начинът на живот, който водим?
Според диетолозите схващането, че бирата е истински враг на стройната фигура, е донякъде погрешно. Оказва се, че в бирата се съдържат няколко калории по-малко, отколкото във виното. За сравнение чаша светло пиво с алкохолно съдържание 4,6 % има 41 калории, вино със същото количество – 77, концентриран алкохол – 250, мляко – 64, ябълков сок – 47.
Според учените репутацията на бирата като питие, от което се дебелее, се дължи главно на начина на живот на хората, които я предпочитат пред останалия алкохол. Въпреки че бирата стимулира апетита, съвсем не е виновнна за биреното коремче. Истинската причина са снаксовете, картофките и рибата, които обикновено хората похапват, докато пият бира.

бира

В света има над 100 вида бира
Според закваската и начина на ферментация основните видове са два. Първата се получава чрез закваска, която ферментира в горните нива на съда, при висока температура и за кратък срок – до 7-8 дни. Втората се приготвя от мая, която ферментира на дъното при ниска температура, което е по-продължителен процес. Някои от най-популярните разновидности бира.

Ейл (Ale):
Това е бира с наситен аромат и цвят, и плътен вкус. Получава се чрез ферментация при висока температура. Тя е по-слабо газирана и трябва да се сервира умерено студена. Много популярна в британските пъбове.

Лагер (Lager):
Наименованието идва от немската дума lagern – “да запазя, съхраня”, което напомня за необходимостта от съхранение на студено на този вид бира. Бавната и продължителна ферментация прави вкуса по-мек, но колкото по-дълго ферментира бирата, толкова по-силна е тя. Тя е силно газирана, като алкохолно съдържание е по-слаба от ale и трябва да се сервира изстудена.

Тъмна бира (Dark beer):
Бирата придобива по-тъмен цвят, когато ечемикът е топлинно обработен по-дълго време. Това създава по-богат, наситен вкус, който идва от аромата на печено зърно.

Плодова бира (Fruit beer):
Плодовият привкус може да бъде добавен по време на първоначалната ферментация или след това. Класическата плодова бира е с аромат на горски плодове, но в различните съвременни варианти може да има различен плодов аромат – на лимон, грейпфурт, на грозде.

Портер (Porter):
Много горчива, много тъмна, тази бира е създадена във Великобритания за работниците на тежкия физически труд, откъдето идва нейното име.

Пилзнер (Pilsner):
Това е оригиналната светла бира, създадена в Чехословакия. Тя е по-слабо алкохолна, има златист отенък и трябва да се консумира много добре изстудена. Pilzner е в основата на много видове американска бира.

Стаут (Stout):
Много тъмна и тежка, често съдържа карамелизирана захар. Стаут е създадена от Гинес като вариант на традиционния портер и под това име е най-известна в света. Гинес се сервира при 5-6 градуса.

Пшенична бира (Wheat beer):
Това е оригинална немска бира, в която се използват пшеничен малц и ечемик. Тази бира е била много популярна преди сухия режим и днес преживява своето възраждане в САЩ. Американската пшенична бира се различава от своя германски “предшественик”, който е доста по-пикантен на вкус.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории