Салати с червено цвекло
Добави към моето меню
Червена салата
1/2 глава червено зеле
1/2 кг сварено червено цвекло (1 средна или 2 малки глави)
8 кисели краставички
100 гр зелени маслини
2 с.л. зехтин
2 с.л. ябълков оцет
2 – 3 стръка пресен копър (или сушен)
сол и черен пипер на вкус
Нарежете на ситно червеното зеле.
Настържете на едро ренде свареното на пара цвекло.
Нарежете краставичките на кръгчета и маслините – на половинки.
Сложете всичко в голяма купа. В отделен съд смесете зехтина, оцета, нарязания копър, добавете сол и черен пипер на вкус.
С приготвения дресинг залейте салатата и разбъркайте добре.
Идея: Ако зелето е бяло или китайско зеле, салатата е вкусна, но е шарена като мартеничка
Салата червено цвекло и компания
200 г карфиол
200 г броколи
1 малка глава цвекло (200 г)
1 – 2 кисели ябълки
за дресинга:
1 зелена чушка
1 скилидка чесън
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 ч. л. сух естрагон
1/2 ч. л. сух копър
1 ч.л. мед
Цвеклото се сварява на пара, след което се нарязва на кубчета. Ябълката се обелва, почиства се от семето и също се нарязва на кубчета.
Карфиолът и броколите се сваряват на пара за около 5-10 минути. Слагат се в купа и се смесват с цвеклото и ябълката.
Киселото мляко, скилидката чесън и нарязаната наедро чушка, заедно с подправките се слагат в кухненския комбайн и се смилат. Салатата се полива с дресинга и се сервира.
Руска салата с червено цвекло
окло 1 кг червено цвекло
1/2 кг картофи
1 ч.ч. зелен грах
1 глава червен лук
за дресинга:
1 жълтък
2 ч л дижонска горчица
2 с.л. ябълков оцет
2 с.л. зехтин
1 ч.ч. готварска сметана (кисело мляко)
Цвеклото се измива и се пече завито в алуминиево фолио в сгорещена фурна на 220-230 С около 40 минути, до готовност. Цвеклото може да се вари и на пара. Нарязва се на филийки.
Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на филийки.
Граха ако е замразен се бланшира за минутка, ако е консерва се прибавя направо.
В купа за салата се смесват цвеклото, картофите, граха и нарязания на ситно лук.
Жълтъкът, горчицата и оцетът се пасират и към тях на тънка струя се прибавя зехтината. Прибавя се и сметаната.
Салата се поднася в голяма купа украсена с маслини и резенчета лимон, а соса в сосиера.
Хубавото и на трите салати е, че могат да се изпозлват за приготвянето на зеленчуков бульон, зимна супа или борш.