Последни Рецепти
Последни Статии

Салати с червено цвекло

Добавено в Салати

Добави към моето меню

Червена салата

1/2 глава червено зеле
1/2 кг сварено червено цвекло (1 средна или 2 малки глави)
8 кисели краставички
100 гр зелени маслини
2 с.л. зехтин
2 с.л. ябълков оцет
2 – 3 стръка пресен копър (или сушен)
сол и черен пипер на вкус

Нарежете на ситно червеното зеле.
Настържете на едро ренде свареното на пара цвекло.
Нарежете краставичките на кръгчета и маслините – на половинки.

Сложете всичко в голяма купа. В отделен съд смесете зехтина, оцета, нарязания копър, добавете сол и черен пипер на вкус.
С приготвения дресинг залейте салатата и разбъркайте добре.

Идея: Ако зелето е бяло или китайско зеле, салатата е вкусна, но е шарена като мартеничка

Салата червено цвекло и компания
200 г карфиол
200 г броколи
1 малка глава цвекло (200 г)
1 – 2 кисели ябълки

за дресинга:
1 зелена чушка
1 скилидка чесън
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 ч. л. сух естрагон
1/2 ч. л. сух копър
1 ч.л. мед

Цвеклото се сварява на пара, след което се нарязва на кубчета. Ябълката се обелва, почиства се от семето и също се нарязва на кубчета.

Карфиолът и броколите се сваряват на пара за около 5-10 минути. Слагат се в купа и се смесват с цвеклото и ябълката.

Киселото мляко, скилидката чесън и нарязаната наедро чушка, заедно с подправките се слагат в кухненския комбайн и се смилат. Салатата се полива с дресинга и се сервира.

Руска салата с червено цвекло
окло 1 кг червено цвекло
1/2 кг картофи
1 ч.ч. зелен грах
1 глава червен лук

за дресинга:
1 жълтък
2 ч л дижонска горчица
2 с.л. ябълков оцет
2 с.л. зехтин
1 ч.ч. готварска сметана (кисело мляко)

Цвеклото се измива и се пече завито в алуминиево фолио в сгорещена фурна на 220-230 С около 40 минути, до готовност. Цвеклото може да се вари и на пара. Нарязва се на филийки.

Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на филийки.

Граха ако е замразен се бланшира за минутка, ако е консерва се прибавя направо.

В купа за салата се смесват цвеклото, картофите, граха и нарязания на ситно лук.

Жълтъкът, горчицата и оцетът се пасират и към тях на тънка струя се прибавя зехтината. Прибавя се и сметаната.

Салата се поднася в голяма купа украсена с маслини и резенчета лимон, а соса в сосиера.

Хубавото и на трите салати е, че могат да се изпозлват за приготвянето на зеленчуков бульон, зимна супа или борш.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории