Последни Рецепти
Последни Статии

За закуската

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

За закуската, за сутрешната закуска
Закуската е задължителна за децата и за порастналите деца. Не може да има оправдания за нейното пропускане. Каква е правилната закуска? Кои са полезните храни за сутрешното хранене?

Закуската е индивидуална, въпрос на време, разбиране, желание и възможности. В храненето сутрин има някои полезни за всички храни. Всеки организъм да има повече нужда от едни или други вещества, закуската след ставане от сън е несъмнено най-важното хранене за деня. Погрешно е да се започва деня на гладно. Това са продуктите, според тяхната полза, които идеално подхождат за сутрешна закуска.

Портокалов сок
Портокалов сок, сок от грейпфурт, любимия ви натурален сок или прясно изцеден сок ще ви даде добър запас от витамини за целия ден.

Ръжен хляб
Този компонент от закуската съдържа качествена смес от различни въглехидрати, целулоза, витамин В и минерални соли. По нашите магазини трудно се намира ръжено или пълнозърнесто брашно, за да се приготвим домашен хляб и закуски, но филийка качествен ръжен хляб е добро начало за деня, съчетана с ядки и сирена.

Мюсли
Мюсли, любимата закуска. Овесена каша със сушени плодове, ядки и ленено семе, или с кисело мляко и бастъргана ябълка или … винаги е закуска богата на въглехидрати и минерални вещества.

Плодове
Плодовете са можеби единствената храна за която може да се каже “КОлкото повече толкова по-добре”

Кисело мляко
Йогурт. Повишава устойчивостта към стреса за сметка на голямото количество лесноусвояващи се белтъчини и калций и способства да укрепването на имунитета.

Сирене
Има толкова видове сирена, кашкавал и извара, включете ги във ващата закуска, те съдържа много калций и белтъчини.

Мед
Билков чай с мед, лимо и мед, мюс;и с мед, дори мисълта за меденки е асоцията мед и здраве. Фруктозата осигурява бърз приток на енергия, а ацетилхолинът помага да се справим със стреса.

Кафето или черният чай
Ободряват, но само с един от тези продукти не можете да изкарате половината от деня. Момичета не може деня да мине на кафе и цигари, не може.

Бели препечени филийки
Вкусни са, чудесни са и са така апетитни. Богати са на много въглехидрати, но нямат достатъчно витамини и микроелементи. Затова трябва да ги хапваме с много салата, зеленчуци и сирена.

Мармалад и конфитюр
Много енергия, малко минерални вещества. Обожавам да ги приготвям през летото от всякакви плодове, от борови иглички, през дивите ягоди, ореги, смокини, кайсии, вишни, черешеи и всички онези берита, но винаги разумно към палачинки, пържени филийки …

Яйца
Богати на витамин А и белтъчини, но и на мазнини. Спорна е ползата на яйцата, зареждат с енергия. Класиката си е класика, така, че те остават в нашата сутрешна закуска.

Много съвременни диети, насочени към намаляване на теглото, са изградени така, че денят започва на гладен стомах. Това обаче съвсем не е от полза за здравето. Огледалотоа, ко му дадете малко време ще потвърди това твърдение.
Колкото по-малко храна приема сутрин човек, толкова по-бавно протича в организма дневната обмяна на веществата и към обяд той вече става невнимателен и разсеян. Затова някои диетолози съветват да се закусва пълноценно и така по-лесно да се контролира апетитът в течение на деня. В състава на закуската се препоръчва да се включат ястия от продукти, богати на белтъчини: купичка мюсли, обезмаслена извара, домашно сирене с плодова салата, бъркани яйца със зеленчуци.
Продуктите, богати на белтъчини, бързо утоляват глада и дълго запазват усещането за ситост.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории