Белгийска кухня
Добави към моето меню
Виртуози от Белгия готвят в София
Виртуози от Брюксел идват през уикенда в София. Топготвачите гастролират за фестивала на белгийската кухня в ресторант “Сезони” на хотел “Хилтън”. Те ще демонстрират какво е общото между мидите, пържените картофи, фламандската говежда яхния, цикорията, гофретите, коледните бисквити и пралините. И то изтънченото изкуство на кулинарията. Дидие Винди и Емануел Рей ще представят изкушения от сърцето на Европа. Ще предлагат крокети със скариди, аспержи по фламандски, лучена супа със “Стела Артоа” и кротони със сирене, яйца с мус от сьомга, мидена салата, белгийска шунка с пъпеш, целина с ябълки и стафиди, доматено фондю, шоколадов мус “Калебо”, “Маркиза” с тъмен шоколад.
Специалните менюта и неделният брънч са най-вече за познавачите, но и аматьорите могат да се пробват, шегуват се домакините. Фестивалът се провежда под патронажа на белгийското посолство в България съвместно с дамите и господата от клуба на бизнесмени в София и Люксембург.
Белгийска кухня
С фламандско угощение
и в ада няма страшно
гласи стара поговорка. В страната на 7000-те вида лалета, вятърните мелници и дървените обувки има няколко вида сирене, но пък какви! Без тумбестото “Едам” – червено отвън и златисто отвътре, и изкусителната “Гауда” не минава нито една трапеза или сандвич. Но пък хотпотът, националното холандско ястие, остава без дъх и най-върлия мръвкар.
За 4-6 порции са необходими 750 г крехко месо за супа, 6 зърна черен пипер, 2-3 дафинови листа, 750 г картофи и толкова моркови, 500 г лук, ситно нарязан магданоз, 2-3 с.л. масло, малко сол. Месото и подправките се варят на тих огън до сваряване.
След това бульонът се излива върху нарязаните на малки кубчета моркови. Когато поомекнат, към тях се прибавят нарязаните картофи и лукът. След като бульонът изври, зеленчуците се пасират. Сервират се като пюре, залети с малко масло. Върху него се нареждат филийките месо и се поръсва обилно с магданоз.
Какво е националното ястие в Белгия, има спор. Според едни това са бъбреци с плодове от хвойна и карета, приготвени с бира. Според други – оризова каша, поръсена с карамелизирана захар. Чужденецът се отличава с това, че ръси отгоре бяла захар. Трети отсичат – змиорка с миди, салата от цикория.
Белгийска смес за вафли( Belgian Waffle Mix)
Продукти:
1 пакетче суха мая
2 чаена чаша хладко мляко
4 големи яйца, отделно белтъците и жълтъците
1 чаена лъжичка течна ванилия
2 1/2 чаени чаши брашно
1/2 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
1/2 чаена чаша разтопено краве масло или маргарин за печива с дъх на краве масло
Приготвяне:
Разтворете маята в хладкото мляко.
Разбийте жълтъците и ги добавете към разтворената мая.
Добавете ванилията.
Пресейте заедно брашното, солта и захарта.
Прибавете ги към маята с жълтъците.
Добавете разтопеното краве масло и разбъркайте добре.
Разбийте белтъците докато се втвърдят и ги добавете внимателно към сместа.
Оставете готовата смес да “почине” 45 минути на топло.
Изпозвайте сместа според указанията на производителя на гофретника.