Последни Рецепти
Последни Статии

Забравете за драстичните диети

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Драстичните диети са опасни за организма
Драстична диета е тази диета, която чрез гладуване да се постигне бързо отслабване и намаляване на теглото. Това е хранене при което се приемат под 1 000 калории на ден при необходими около 2300 за жена и 2900 за мъж.
Драстични диети, когато гладува или при монодиетите, когато се изключват цели групи полезни вещества – например диета без мазнини, след като е доказано, че добрите мазнини са необходими на организма за неговото правило функциониране, са опасни за организма.

diet water apple pix
Драстичните диети се отразяват на сърцето
Драстичните диети могат да влошат работата на сърцето, защото увеличават натрупаните около него тлъстини, съобщи в. “Сънди телеграф”, позовавайки се на британски учени.

Учени от Оксфордския университет са изследвали с ядрено-магнитен резонанс ефекта от диетите с по-малко от 800 калории дневно върху работата на сърцето и разпределянето на тлъстините в корема, черния дроб и сърдечния мускул.

Резултатите от изследването на британските учени показват, че след една седмица на диета с от 600 до 800 калории дневно, общите телесни мазнини, висцералните мазнини и мазнините в черния дроб намаляват средно с 6, 11 и 42 процента. Това значително подобрява инсулиновата резистентност и стойностите на общия холестерол, триглицеридите, глюкозата и кръвното налягане.
Съдържанието на мазнини в сърцето обаче се увеличава с 44%, а сърдечната функция значително се влошава, включително и способността на органа да изпомпва кръв.

“Метаболитните подобрения при диетите с много малко калории, като намаляване на чернодробните мазнини и обръщане на диабета, се очаква да подобряват и функцията на сърцето. Тя обаче се влошава през първата седмица, преди да почне да се подобрява. Заради внезапното намаляване на калории от различните органи се изпускат мазнини в кръвта. Те се поемат от сърдечния мускул. Това влошава функцията му. След периода, през който тялото се приспособява към драстичните ограничения обаче функциите на сърцето се подобряват”, обясни д-р Дженифър Рейнър от екипа.
Учените препоръчват на хората със сърдечни проблеми да се посъветват с лекар, преди да предприемат драстична диета.

Драстичните диети са опасни особено за бременни жени
Изследване на учени от Дания показва, че най-опасно е драстичното гладуване през първото тримесечие, когато се формират центровете на удоволствието в мозъка на плода. Те пряко влияят върху склонността към пристрастяване. Смята се, че съществува връзка и между сериозното недохранване на бременната и предразположеността на детето й към шизофрения, депресия и сърдечни заболявания в зряла възраст.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории