Последни Рецепти
Последни Статии

Безплатни прегледи на щитовидната жлеза

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

През 2018 г.
400 хиляди българи са с намалена функция на щитовидната жлеза в резултат на йоден дефицит
100 хиляди жени в детеродна възраст (20-44 години) са с намалена функция на щитовидната жлеза, 65 % от тях не знаят за това, заяви проф. Анна Мария Борисова.

Рисковите групи от населението, които най-тежко се засягат от йоден дефицит, са бременните жени и децата на възраст от 6 до 11 години. Недостигът на йод има фатално значение за интелекта на бебето

Намалената функция на щитовидната жлеза води до сърдечни проблеми До кардиологията стигат и пациенти с недиагностицирана повишена функция на щитовидната жлеза – обикновено около 80%. Те имат прескачене на сърцето, ритъмни нарушения, посочи специалистът. Намалената функция на жлезата може да доведе и до депресия, проблеми с теглото.

shtitovidna zhleza

Безплатни прегледи на щитовидната жлеза ще се проведат през март и април в страната. Те са част от годишната Националната информационна и скринингова кампания, посветена на заболяванията на щитовидната жлеза. Инициативата е по повод Международната тиреоидна седмица, която се провежда за седма поредна година в България.

Всеки,който иска да си запише предварително час, може да го направи на специалната за това платформа. Отворете този адрес: http://rec.econet.bg/ и направете резервация за вашия безплатен преглед на щитовидната жлеза. Аз си записах час. Направете го и вие или посетете вашия лекар.

София, Варна, Пловдив, Русе, са част от градовете, в които ще се извършат безплатни ехографски скринингови прегледи. Те са предназначени най-вече за хора, които никога не са си преглеждали тиреоидния статус, които имат роднина с тиреоидно заболяване или попадат в някоя от рисковите групи (жени, които планират да станат майки, бременни са или наскоро са родили, жени, които имат проблеми със зачеването и други.

Лице на кампанията е актрисата Аня Пенчева, която от дълги години е със заболяване на щитовидната жлеза.
Организатори на инициативата са Националната пациентска организация (НПО) и ВИОМ (Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза).

Преди броени дни ендокринолози се събраха в София за научния симпозиум „Тиреоиден карцином – новости в диагнозата, лечението и проследяването“. На него бяха съобщени най-новите данни за заболеваемостта от рака на щитовидната жлеза и превенцията от него. Лекарите бяха категорични, че ракът на щитовидната жлеза може да бъде с добра прогноза в около 90% от случаите, ако бъде открит навреме.

„Медицинската наука вече познава не само оперативни, но и неоперативни методи за лечение на щитовидната жлеза, включително и на тироидния карцином и неговите метастази. Това може да бъде химична аблация с етанол, различни методи на термоаблация, като лазерна, микровълнова, радиочестотна или с фокусиран ултразвук. Съществува и криоаблация – терапия със замразяване, но тя все още не е намерила приложение при щитовидната жлеза”, коментира проф.Здравко Каменов, началник Клиника по ендокринология към Александровска болница.

25 май е обявен за Световен ден за борба с болестите на щитовидната жлеза
Международната тиреоидна седмица започва на 22 май и ще продължи до 28 май.

photo: hormonesmatter.com

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории