Защо няма български плодове и зеленчуци
Добави към моето меню
Всеки знае колко е важно в менюто да има колко се може повече плодове и зеленчуци. Съгласно последни изследвания на ден трябва да включваме в менюто си
пет порции плодове и зеленчуци
като всяка порция е около 80 грама, т.е. един плод или зеленчук. Могат да бъдат както свежи, така и замразени, консервирани или сушени плодове и зеленчуци.
Тези плодове и зеленчуци имат път преди да стигнат до нашата трапеза. Щастливи са тези, които имат градина или има кой да им изпраща градински плодове и зеленчуци. Не случайно в момента се говори за био земеделие, за фермерски пазари, за сайтове в които се предлагат продукти на малки производители…
За повече от нас мястото откъдето идват плодовете и зеленчуците това е магазина. И ни се иска доматите да са вкус като от градината на баба, някак търсим и избираме българското. И все по-трудно откриваме български плодове и зеленчуци. Ето защо.
Защо няма български плодове и зеленчуци
Българските плодове и зеленчуци са нещо като изчезващ вид. Това стана ясно на пресконференция на Националния съюз на градинарите в България. Родното производство не надвишава 10% от обшо консумираните у нас плодове и зеленчуци – всичко останало е внос, заяви Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България.
Състоянието в сектора е критично, каза той. Пряко и косвено заетите в производството са около 200 хиляди. В същото време около 20-25 процента от напусналите страната ни 1,5 млн. души работят градинарство в Гърция, Испания, Англия и други държави.
Ако българските плодове и зеленчуци имаха по-голямо присъствие на пазара, това би осигурило много повече работни места за нискоквалифицирани хора, където и без друго безработицата е голяма. Освен това предлагането на свежи (набрани вчера или днес) плодове и зеленчуци е от огромно значение за здравето на нацията. У нас обаче почти не присъства на пазара прясна продукция, тъй като преобладават стоки от внос. А те, не само че не са пресни, но и съдържат изкуствени подобрители, чрез които да се удължава трайността им, отбеляза Трифонов.
Потребностите на българските граждани и преработвателните предприятия от плодове и зеленчуци се задоволяват на 70-80% от внос, най-вече от трети страни, допълни той и цитира данни за сектора, според които в периода 1998-2013 година площите за производство на плодове и зеленчуци у нас са намалели между 6 и 10 пъти за някои култури.
На снимките са плодове и зеленчуци от градината.