Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на биологичното земеделие

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Празник на биологичното земеделие в София

Кога – 12 и 13 април 2013 г., петък и събота,
Къде – София, градинката пред Народния театър
Какво – Био форум – празник на биологичното земеделие, на който ще бъдат представени различни био храни и български червени вина от биологично произведено грозде.

био земеделие

През първия ден гостите могат да се насладят на кулинарното шоу на Ути Бъчваров и да опитат приготвените от него ястия.
Любомир Стоянов, известен сомелиер е водещ на дегустациите, които ще определят кое е “най-доброто българско червено био вино за 2013 г.” Началото е в 15:00 часа на 12 април, като дегустацията ще се повтори 4 пъти на всеки кръгъл час: в 15:00, 16:00, 17:00 и 18:00 ч. Петима участника от публиката, отговорили правилно на въпроси свързани с винената култура, ще вземат участие в оценяването на вината. След всеки кръг ще се тегли победител сред участниците, който ще получи бутилка вино за награда.
Накрая резултатите от дегустационните листа ще бъдат обобщени, а победителят ще бъде обявен и награден на следващия ден, 13 април, в 11:00 часа.
Към края на първия ден от форума, 12 април, ще има базар на био храни, а денят ще завърши с акустичен концерт.
След обявяването и награждаването на победителя в конкурса „Най-добро българско червено био вино за 2013 г.” през втория ден от празника предстоят кулинарна био академия за деца с Ути Бъчваров.
Ще има и демонстрации за приготвяне на био шоколад, био мед и био боза и отново базар на био храни.

био храни
България
В България стопанствата, сертифицирани за органично земеделие, са малко, а земята, която се използва за производство на биохрани у нас, е едва 0,1 на сто от общата използвана селскостопанска територия.
В Европейския съюз страната ни е на предпоследно място по тези показатели. Сред държавите-членки най-голям дял на органични ферми спрямо общия брой стопанства се наблюдава в Австрия, Чехия и Швеция. Австрия е водеща и по отношение на площите, които се използват за биологично земеделие.
Според експерти от британската консултантска компания “Органик Монитор”, пазарът на биопродукти е един от най-бързоразвиващите се в световен мащаб.
Европейският съюз е приел само храните, които съдържат най-малко 95 на сто биологично чисти съставки, да бъдат етикетирани като “биологични”. (източник “Евростат”)

Био вино
Количествата произведено био вино засега също не са големи. През 2012 г. са произведени в страната 489 тона биологично вино. Пет са сертифицираните изби за този тип екологична напитка. В лозята за биогрозде се отглеждат предимно популярните френски сортове и някои от италианските. Както и един местен български сорт – мавруда. Интерес за преминаване към биологично производство на вина има както сред по-малките, така и сред големите винопроизводители в страната. През последните няколко години се наблюдава увеличаване на площите със сертифицирани винени лозя, което потвърждава, че съвсем скоро голям брой производители на конвенционални вина ще се обърнат и към биологичното производство.
Засега първите производители на тази биологична напитка у нас я продават на вътрешния пазар и съвсем малко в страни като Германия, Холандия, Гърция. (източник – интервю на Пепа Живкова, експерт по биоземеделие в Министерството на земеделието и храните)

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории