Руска кухня меню
Добави към моето меню
Типично за руската кухня е, че се усеща натуралният вкус на продукта. Не се прилагат силни запръжки и подправки в ястията, за да изпъкнат естествените вкусове на техните съставки. Големината на страната определя и голямото разнообразие от храни, намерили място в руската кухня. Типични представители са: говеждо, телешко, свинско, овнешко, птици и дивеч; риба и морски асортименти; от зеленчуците се използва зеле, моркови, червено цвекло, краставици, домати, лук, гъби, хрян и др. Млечните асортименти са в изобилие, като сметаната намира място в повечето ястия.
Специални гости за тематичната вечер „Руска кухня“ в Ресторант Таланти бяха шеф-готвачът на руското посолство в България шеф Константин Михеев и съпругата му. Нашите таланти имаха възможност да получат професионалната оценка на шеф Михеев за следното меню:
1. Борш
2. Канапе със сальодка
3. Пелмени
4. Торта „Птиче мляко“
Отново творенията на талантите се увенчаха с високи оценки, като руските ни гости останаха най-впечатлени от предястието канапе със сальодка и пелмените. Те получиха максималните 10 точки по почти всички зададени критерии!
Нека ви представим гордите автори на руското меню. Отляво надясно: Димо Христов, Стелян Карагьозов, Салиф Сали и Николай Желев – студенти в 3ти семестър на Кулинарна Академия HRC, които в момента завършват практика си в учебен ресторант Таланти.
Рецепта за торта „Птиче мляко”
Руските десерти, те са изключително сходни с българските. Приготвят се домашни торти с маслени кремове, като основна роля играят млечните продукти и сиропите. Ще споделим с вас погледа на кулинарните таланти над този интересен представител на руските десерти.
Продукти за блата:
• 2 яйца
• 100гр. захар
• 80гр. брашно
• 10гр. бакпулвер
Начин на приготвяне:
Продуктите се смесват добре и се пекат на 180 градуса, докато блатът започне да позлатява. За сироп може да се използва канелено мляко: кипнете прясно мляко със захар и канела и охладете, след което намажете блата обилно.
Продукти за крема:
• 5 яйца
• 200гр. захар
• 125гр. краве масло
• 300мл. прясно мляко
• 20гр. брашно
• 20гр. Желатин
Начин на приготвяне:
1. Накиснете желатина в 3 супени лъжици вода, разбъркайте и оставете да набъбне.
2. В тенджера смесете половината захар, жълтъците, брашното и прясното мляко, добавете и ванилия.
3. Загрейте при непрекъснато бъркане до сгъстяване.
4. Охладете.
5. Разбийте маслото на сняг и смесете с охладената смес.
6. Разбийте белтъците на сняг заедно със останалата захар.
7. Обединете всички смеси и добавете предварително разтопения на водна баня желатин.
8. Разбъркайте внимателно, за да не спаднат белтъците.
9. Във форма сложете блата и залейте с крема. Охладете поне за 5 часа в хладилник, за да може блатът да поеме от соковете и крема да стегне.
Отгоре може да се залее с разтопен шоколад, да се посипе с настърган шоколад или да се изработят хрупкави шоколадови декорации за украса.