Последни Рецепти
Последни Статии

Заболявания от биологично замърсени храни

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Хранителните заболявания от микробен произход са често срещани. Храната е добър гостоприемник за тяхното развитие.

Заболявания от биологично замърсени храни
Понятието биологично замърсени (контаминирани храни) включва разнообразни живи организми, широко разпространени в околната среда. По-важни от тях са: бактерии и бактериални спори, микроскопични гъбички, вируси, рикетсии, дрожди, едноклетъчни, протозои, биотоксини, някои биологични форми на хелминти.

В това изречение има няколко думи, които са дадени в речник накрая на публикацията. Сега новините, такива, които научаваме всеки ден и често забравяме, защото така сме устроени да забравяме лошото.

– Африканска чума по свинете – лятото на 2019 г.
При масовото унищожаване през лятото, голяма част от свинското не беше унищожено, от домашните животни, а просто беше консервирано. Възможно е да има проблеми. Най-вероятно голяма част от консервите, направени през лятото, са замърсени с някакви бактерии. Хората, които са консервирали тогава месото, трябва много внимателно да подхождат към консумацията му.

chicken pix

Псевдо чума по птиците, Нюкасълска болест по птиците (Newcastle disease)- нещо, за което научаваме от новините на 8 декември 2019 – Нюкасълска болест по птиците на 11 км от Силистра – в Румъния, която също може да бъде заразна за хората. Това е остро силно вирусно заболяване по птиците с токсичен характер по домашните и дивите птици, главно кокошките и по-рядко пуйките, фазаните и токачките.

– Салмонела
С най-голяма честота новини има затова заболяване. Може да е за яйца, може да е за птици. Първата седмица на декември 2019 г. стана ясно, че най-малко 100 тона пилешко месо, внос от Полша и заразено с бактерията, са стигнали до българския пазар.
Какво трябва да знаем за салмонела

Трябва да се внимава много и за Ботулизъм
Представлява най-тежкото хранително отравяне, причинено от Clostridium Botulinum, който е строго анаеробен (живее само в безкислородни условия) микроорганизъм. Понастоящем една от най-честите причини за заболяването са неправилно стерилизираните консерви в домашни условия или закупени от магазина. Затова трябва да сме внимателни.

Как може да се предпазим?
Като пазаруваме от проверени места. Продукти, които са минали санитарен контрол. Но това не е достатъчна гаранция.
Важно е как съхраняваме продуктите у дома. Да проверяваме сроковете на годност и температура, за промени във вкуса, цвета, аромата, текстурата… за съжаление и това не е достатъчна гаранция.

Съхранявайте продуктите в хладилник.
Изрядна лична хигиена, миене на ръцете с топла вода и сапун преди хранене.
Важна е хигиената и при приготвяне на рецептите.

Избягвайте сурови или полусурови животински продукти. При съмнение най-добрата защита е варенето и доброто изпичане на порции на месото. Яйцата да са добре сварени. Избягвайте продукти, които може да съдържат не добре термично обработено месо или яйца.

Хранителните токсикоинфекции възникват при консумация на храни, заразени с големи дози живи микроорганизми.
Профилактиката на заболяването включва строга хигиена, постоянен ветеринарен контрол, съхранение на хранителните продукти при подходяща температура, подходяща топлинна обработка на храна, особено меса и яйца

Какво представляват?
Приемани с храните, те могат да предизвикат заболяване у човека, пряко, чрез попадане на голям брой от тях в храносмилателната система, или косвено – чрез метаболитните си продукти в процеса на развитието и размножаването им.

В много случаи тези микроорганизми променят вкусовите качества на продуктите, но може и да не настъпят такива промени, което представлява и основната им опасност. Най-честата причина за развалянето на хранителните продукти са микробните ензими, докато бактериалните токсини се натрупват в продуктите без видими външни промени в тях.

Мерките, които се предприемат за ограничаване на разпространението са висока култура и хигиена за недопускане на заразите в храните.

Речник:
Контаминирани храни = замърсени храни
– Контаминация – Замърсяване, наличие на инфекциозен причинител по повърхността на тялото, върху дрехи, предмети, обекти, вкл храна.

_ Рикетсии – Семейство Rickettsiaceae включва над 40 вида патогенни за бозайниците бактерии, като 12 от тях предизвикват заболявания при човека.
Хелминти – (на гръцки: helminthos – червеи) е общото название на паразитни червеи, обитаващи в гостоприемник (човек или животно)

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории