Последни Рецепти
Последни Статии

Салмонела

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

В новините се говори често за салмонела. Може да е за яйца, може да е за птици. Първата седмица на декември 2019 г. стана ясно, че най-малко 100 тона пилешко месо, внос от Полша и заразено с бактерията, са стигнали до българския пазар.

По данни на организацията Активни потребители в началото на декември 2019 г. в София е имало 8 случая на заболели със салмонела, което е увеличение. „Българска агенция за безопасност на храни (БАБХ) е пропуснала 7 предупреждения за салмонела“, заяви още д-р Сергей Иванов, във връзка с опасността от заразяване със салмонела у нас.

chicken pix

На 7 декември 2019 проф. Даскалов от Агенцията по храните, който отговаря за лабораторната диагностика, обясни в ефира на БНР, че от началото на годината в неговата лаборатория има 135 положителни проби за салмонела. В тази лаборатория се изследват само храни, не се изследват пациенти. Т.е. става въпрос за минимум 135 случая на храни със салмонела, за които БАБХ не е съобщила. Това са български храни“.

Какво трябва да знаем за салмонелата?
Главното е лична хигиена. И добра термична обработка. Мога да стана досадна за децата ми, но го повтарям. Яйцата се измиват. Всяко яйце се счупва отделно. Поглежда се. След което се добавя към другите. А у дома омлети или бъркани яйца се правят всеки ден.
Месо и яйца се ядат само след добра термична обработка. И веднага. Не се оставят за другия ден.

Салмонелозата представлява остро протичаща бактериална инфекция, която възниква спорадично или под формата на епидемии. Най-често клиничната изява се характеризира със симптомите на гастроентерит – гадене, повръщане, болки в корема, диария и други.

Салмонелите са много разпространени. Те живеят и се размножават в червата на топлокръвни и студенокръвни животни, включително и човек. Те са устойчиви и във външна среда от 5 – 6 дни до няколко месеца. При нагряване на 75°С те издържат 5 мин., а при 100°С умират мигновено.

Салмонелите се размножават на стайна температура, но оптималната е около 36 – 37°С и не променят вкусовите качества на храната.

Най-често салмонелите се развиват в месо от болни животни, яйца от домашни птици или в млякото при доене.

При попадане в околната среда микроорганизмите са устойчиви и могат да останата жизнеспособни от дни до няколко месеца, а при ниски температури и повече. В хранителни продукти от животински произход (яйца, месо, мляко и млечни продукти, риба) салмонелите се размножават бързо при по-висока температура, като се натрупват в значително количество.

Трябва да се има в предвид, че болният отделя с фекалиите и урината си инвазиоспособни бактерии в края на инкубационния период, през цялото боледуване и 2-3 седмици през възстановителния период.

Клинична картина. Заболяването започва най-често внезапно, след консумиране на заразена храна. Започва с повръщане и болки в крема, диария, повишена температура. Продължителността на заболяването е около 2-3 дни. Диагностиката се извършва основно чрез микробиологини изследвания на остатъци от консумираната храна, повърнати материали и фекалии.

Профилактиката на заболяването включва строга хигиена, постоянен ветеринарен контрол, съхранение на хранителните продукти при подходяща температура, подходяща топлинна обработка на храна, особено на месo и яйца.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории