Последни Рецепти
Последни Статии

Биопрогноза за седмицата 19 – 26 април

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Забравете сладкото, ако ви болят ставите
Пийте чай от коприва и бреза, за да облекчите страданията от артрита

Биопрпгноза за седмицата 19 – 26 април

През следващите седем дни е възможно да има известно обостряне на оплакванията от болки и чувство за скованост в ставите при страдащи от артроза и артрит. Това налага спазването от страна на хората със ставни заболявания на един по-щадящ двигателен режим и на диета, бедна на животински мазнини, на захар, на готварска сол и на тестени изделия. Тяхната преработка в организма създава кисела среда в него, която ускорява процесите на ставна дегенерация. На артритно болните фитотерапевтите препоръчват за пиене чайове от листа от коприва и бреза, от
стръкове от мащерка
и трицветна теменуга, от кори от върба и др. От полза ще бъде и приемането на хранителни добавки, съдържащи екстракт от растението дяволски нокът, а също и такива, осигуряващи на организма глюкозамин манган и витамини и микроелементи с антиоксидантен ефект. На хората със ставни заболявания народните лечители препоръчват налагане на болните стави с филия типов хляб, на която е отстранена коричката и след това е поръсена с ябълков оцет и морска сол. От полза ще бъдат и баните на долните крайници със сярна или радонова минерална вода.

Очакваните на 21.04 магнитни бури могат да станат причина по това време на периода да зачестят оплакванията от главоболие, повишена раздразнителност и общо неразположение при хора с мигрена и при такива с по-лабилна нервна система. Важно за тях е да избягват консумацията на храни и напитки, за които е установено, че действат превъзбуждащо и че съдържат субстанции, които могат да провокират мигренозна атака. Такива са шоколадът, какаото, червеното вино, топеното сирене, цитрусовите плодове и др.

За намаляване на нервното напрежение и на тежестта на мигренозния пристъп ще спомогне пиенето на действащи успокояващо запарки, каквито са тези от цветове от лайка и лавандула, от шишарки от хмел, от листа от маточина и мента и др. Установено е, че до разреждане на честотата на мигренозните атаки могат да доведат спазването на по-активен двигателен режим и ежедневното приемане на хранителни добавки, съдържащи коензим Q. Втриването в слепоочието на няколко капки неразредено етерично масло от лавандула също спомага за по-бързото облекчаване на главоболието. Със същата цел е препоръчително и носенето на главата на стегната платнена лента, обхващаща плътно слепоочните зони.

Д-р Иванова

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized