Последни Рецепти
Последни Статии

Полезни съвети за яйцата

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Първо измивайте черупката със сапун, преди да ги сготвите в дните на птичи грип, след това отново си измивайте ръцете

Яйцата са най-актуалната храна и най-търсената стока дни преди Великден. Много малко ни трябва обаче, за да си развалим празника с тази традиционна храна. Затова ви предлагаме няколко съвета как да подбирате яйцата за боядисване и как да ги ядете, за да не си вгорчите живота навръх Възкресение Христово.

Следете за срока
Ако яйцата се предлагат в специални опаковки, на тях е написан срокът на годност. Не купувайте такива, чийто срок е изтекъл. Черупката на яйцето е естествена преграда за микроорганизмите.
Ако то е пукнато, по-добре го изхвърлете. Яйцата не бива да се мият, преди да се приберат в хладилника. Внимателно измиване на черупката с вода и сапун трябва да се направи непосредствено преди употребата на яйцето. Преди да приберете яйцата в хладилника, е добре да измиете с вода, примесена с оцет, кутията за яйца или отреденото за тях място на вратата на хладилника.

Дръжте го далеч от ароматни храни
При подреждане на яйцата е редно те да бъдат с острата си част надолу. По този начин не се притиска въздушният мехур в заоблената част на яйцето. Те трябва да се съхраняват далече от храни със силна миризма, защото порестата черупка поема миризмите.

Здрави са, ако белтъкът е твърд
Когато при счупване на яйцето белтъкът се държи здраво за жълтъка и не се разлива, значи, че яйцето е прясно. При твърдо сварените яйца над 10 мин понякога се отделя сяра, която придава неприятен мирис на белтъка и оцветява жълтъка в зеленикаво.

Идеални са за диета
Яйцата са изключително полезни. Съдържат много ценни аминокиселини в белтъка, а в същото време са ниско калорични. Богати са на желязо, витамин Е, витамин К, витамин А и витамин D.
Имат свойството да разкрасяват и затова много успешно се използват в козметичната индустрия. Жълтъкът е богат на мазнини, белтъчини и витамини А, В, Е, D. Яйцата са богати на натрий, калий, фосфор, магнезий, калций. Белтъкът на яйцето съдържа вода и белтъчини. Яйчни продукти се използват при направата на шампоани за коса, кремове за лице и тяло.

Предизвикват алергии
В домашни условия могат да се направят маски за лицето с цел стягане на кожата и против сенки под очите. При употребата на яйца за храна или за козметични цели особено внимателни трябва да бъдат хората с алергии. Те трябва да избягват употребата на яйцата. Другото важно условие при консумацията на яйцата е да ограничите употребата им до три на ден. Особено внимателни трябва да бъдат хората, които са постили преди Великден. Те не бива да се нахвърлят на яйцата и останалите животински продукти безразборно. Добре е в първите дни след поста консумацията на тези продукти да е умерена и да е съчетана с много плодове и зеленчуци. За постилите се препоръчва в първия ден на Великден да изядат не повече от едно яйце и да увеличават количеството постепенно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории