Бирени пръчици
Добави към моето меню
Бирени пръчици
немска рецепта, идеално мезе за бира, за финалите на Мондиала или когато имаме гости
200 г ръжено брашно
200 г типово брашно, тези брашна м
250 мл бира (1:1 бира – вода)
1/2 кубче мая (20 г)
2 с. л. кисело мляко
маково семе, овесени ядки, сусам
олио за намазване
Двата вида брашно се пресяват и се смесват. Постепенно се разбъркват с разтворената в киселото мляко, 1 ч.ч. хладка вода и 1 ч.л. захар мая. На части се налива и бирата и се замесва тесто.
Тестото се омесва и се разделя на 14 части и от тях се оформят еднакви по големина топки.
Четири от топките се разделят на две части, след това всяка част се разточва на фитил с дължина около 20 см. Фитилите се намазват с вода и половината се овалват в брашно, другата половина – в мак. Два по два се сплитат на плетка и се подреждат в намазнена тава. Така оформени е получават ченобели плитки.
Останалите топчета тесто се разточват на по-дебели фитили (с големината на хаванска пура), овалват се в маково семе или сусам и по повърхността им с ножичка се оформят ръбчета.
Пръчиците се нареждат в тава и се оставят да втасат за около 1 час.
Бирените пръчици се поставят в предварително загрята на 200 градуса фурна и се пекат около 7 минути, до готовност.
ръжено брашно и типово брашно, тези брашна могат да бъдат заменени с обикновено брашно такова, каквото се продава в бг магазините, бяло шщенично тип 500, но първо това брашно никак, ама никак не е полезно, а ръженото или пълнозърнестото брашно имат собствен аромат, който не може да бъде заменен с никакви подправки и са по-полезни
рецептата е немска, във вариант на Иван Звездев