Последни Рецепти
Последни Статии

Вишна

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Вишна

Избрани рецепти с вишни. Любими кулинарни изпълнения с вишни:
Сладкиш с вишни
Сироп вишни
Мъфини с вишни

вишна

От вишните могат да се приготвят чудесни сиропи, сокове, сладка, конфитюри и желета.

Създадени са около 300 сорта вишни. Едни от тях израстват едри като череши, други приличат на същински храсти. Различни са и плодовете им по вкус и аромат, по сочност и сладост.
Но всички се делят на две главни групи:
морели, чиито плодове са с червен и кисел сок,
аморели, плодовете на които съдържат неоцветен и слабо кисел сок.

Най-вкусни от всички са обаче вишнапите. Те са получени от кръстосването на вишня и череша и са събрали най-добрите качества на техните плодове.

Вишните съдържат 2-3 пъти повече плодови киселини и около 4 пъти повече дъбилни вещества от черешите. Тъкмо те им придават кисел и тръпчив вкус.

Вишните са богати на захари, органични киселини, витамини и са бедни на целулоза, белтъчини и мазнини. Характерна особеност е високото киселинно съдържание от 1% при вишнапите до 1,90%. Захарите са от от 8 до 10%, като преобладават гликоза и фруктоза, това отличава вишната от другите плодове и я прави подходяща за употреба от болните от захарен диабет. Вишните подобряваъ апетита и са ценен диетичен продукт.

вишни

От вишни може да се приготви
Компот от вишни
Сок от вишни – напитка с рубинен цвят и превъзходен вкус.
Сладко от вишни – вишните могат да се изплзват за украса на сладолед и торти, превъзходно сласко за плачинки и гофрети
Мариновани вишни
Конфитюр от вишни
Сироп от вишни
Желе от вишни
Озахарени вишни
Ликьор от вишни, Вишновка – една рецепта класика
Вино и ракия от вишни също могат да се приготвят.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории