Последни Рецепти
Последни Статии

Бисфенол

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Бисфенол А (BPA) и фталатите се срещат в пластмасовите съдове, бутилки и консервни кутии. Тези химикали попадат в храната и е доказано, че увеличават риска от сърдечносъдови заболявания, репродуктивни проблеми, рак и други заболявания.

Единственият начин да се защитим от вредните химикали на този етап е да ограничим закупуването на хранителни продукти в пластмасови опаковки и кутии, включително и на био храни.

bottle pvc pix

Употребата на химикала бисфенолът А (BPA) вероятно скоро ще бъде ограничена след като през есента на 2017 г. Европейският съюз реши, че химикалът представлява заплаха за човешкото здраве заради влиянието, което оказва върху хормоните.

Европейската агенция за химикалите (Echa) гласува единодушно, че бисфенолът А (BPA) “разрушава ендокринната система“, което го свързва с редица здравословни последици свързани с хормоните, включително рак, затруднения в ученето и диабет.
Химикалът вече е идентифициран и заради токсичността му, която влияе на човешката възпроизводителна система.

През последните години питесненията сред здравните специалисти се увеличават заради нарастващ набор от проучвания, свързващи химикалът с повишен риск от рак, клетъчни тумори, спонтанни аборти и вродени дефекти.

Над 90% от населението на света има BPA в урината си, показват епидемиологични проучвания. Според доклад на Германската федералната агенция по околна среда следи в урината на 591 са открити от 599 изследвани деца.

Бисфенол А е промишлен химикал, който се съдържа в някои пластмасовите изделия. Този вид пластмаса е позната като поликарбонат. При висока температура бисфенолът влиза в контакт с храната, което води до химична реакция и отделяне на вредни вещества в нея.
Бисфенол А се съдържа в много пластмасови продукти като бутилки за вода, компактдискове, DVD и чайници.

Фталатите са химически съединения, които се намират в парфюми, ароматизирани лосиони, опаковки на храни и дори синтетични кожи. Преди години експерти по здраве и околна среда откриват фталати в 72% от изследваните продукти за разкрасяване.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории