Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на динята в Никюп

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Фестивал на динята
Къде: с. Никюп, Велико Търново
Кога: 4 Август 2018

През 2018 за седми път с богата музикалната програма, различни игри и забавления. Посетителите ще имат възможност да видят карвинг демонстрации и Бодиарт, както и да се включат в шествие с динени фенери. Както всяка година ще бъдат организирани и състезание – по надяждане с диня, по търкаляне на диня, отгатни теглото на динята, познай цвета на динята и боулинг с диня.

По залез слънце децата от селото преминават в шествие с динени фенери, които изработват за празника.

Като съпътстваща инициатива е селскостопанският пазар, на който местните производители представят свое производство плодове и зеленчуци.

watermelon pix 6

Една от разхладите, които българинът обича да си похапва в летните дни, е добре охладената сладка диня.
Има цяла философия за това как да изберем най-вкусната и добре узряла диня. Сухата опашка е признак на зрялост, също така колкото по-лека, толкова по-зряла. Най-разпространената техника е чрез почукване. Ако звукът кънти, значи динята е узряла. И само зрелите дини пращят.
Но ако не сте трето поколение бостанджия, а искате да опитате от сочния плод, може да се разходите до село Никюп. То се намира в централната част на Дунавската равнина, като близо до него тече река Росица, близо до Велико Търново.
Благодарение на плодородните си черноземни почви селото е известно в региона с производството на качествени дини. Това е и причина тук да се провежда фестивал на динята. ю
В програмата нетрадиционните състезания, като надяждане, познаване на тегло и търкаляне на любеници. Всичко това придружено с богатата концертна програма.

Традиционно фестивалът събира голям брой гости от цялата страна. Интерес предизвикват нетрадиционните състезания, както и концертната програма.

Nikopolis 1

Село Никюп разполага и с друга забележителност. На 3 км от него се намират останките от античния римски град Никополис ад Иструм. На 25 и 26 август 2018 г. отново ще се проведе историческа възстановка „Нике – играта на победата“ – автентично пресъздаване на живота и бита на хората от Античността.
Никополис ад Иструм се намира в землището на село Никюп.

В село Никюп все още сервират храна както в античността
В село Никюп и днес предлагат туршия само от плодове – круши, ябълки, диня и др., подлютена с пипер. Точно както римляните са консумирали плодове овкусени с ферментирали сосове, които са придавали на храната солен вкус.

Динята е храна на лятото и е на голяма почит в горещите дни. 3 август е Световен Ден на Динята – National Watermelon Day. У нас се провеждат няколко празника на посветени на динята
– В първата събота на август в село Никюп, Велико Търново
– Във Варна се организира фестивал на динята
– Празник на динята в село Салманово, Шуменско, се провежда ежегодно от края на 80-те години на 20 век в последната неделя на месец август
Празника на динята се провежда в село Смилец, до Силистра, в края на месец август. На него приготвят Динен мед /маджун/ – варят го в местност край селото.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории