Последни Рецепти
Последни Статии

Балкански винен фестивал

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

София става столица на балканското вино

Най-големият винен форум на Балканите (The Balkans International Wine Competition – BIWC) в Гранд хотел “София” и ще продължи до неделя, от 14 до 17 юни. Около сто винарски изби от всички балкански страни плюс Унгария ще покажат своите вина.
„In vino veritas” (във виното е истината) – казва старата латинска поговорка. На нея залагат организаторите, които чрез виното искат да обединят балканските страни и да заличат стари спорове и претенции.

wine 1

Факт е, че лозата и виното водят своята история от Балканския полуостров. Но малко известен факт е, че Балканите са петата сила в света сред производителите на вино. Веднага след Франция, Италия, Испания и САЩ идват Балканите с голямо богатство на местни сортове, на интересни вина и небивал ренесанс във винопроизводството, затова и идеята за Балкански международен форум намира подкрепа от световната винена общност.

wine 2

Целта на фестивала е да издигне бранда „Балкани” на нова позиция като регион, който не само е дал лозата и виното, но и високо качество на своята продукция. Хората „зад вината” отдават цялата си балканска страст, за да защитават и съхраняват местните видове сортове.

По време на Първия международен фестивал 400 вина от 90 изби от Словения, Хърватска, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Македония, Молдова, Гърция, Турция и България ще се борят за приза „Топ виното на Балканите”.

wine 3
Конкурсът има за цел да определи най-доброто балканско вино. Едно оспорвано състезание, което се случва за първи път. Над 400 вина от целия Балкански регион са заявили участие и всяка страна ще се бори за „гранд трофея” – статуетка, символизираща лозата, слънцето и съвършенството на Витрувианския човек на Леонардо да Винчи. Топ винени експерти от категорията „master of wine” от САЩ, Русия, Швейцария, Великобритания, Швеция и всички балкански страни ще оценяват различните вина.

На въпроса какво трябва да бъде виното на любовта ето какво отговаря Галина Нифору – изпълнителен директор на Първия балкански винен фестивал
Виното на любовта е споделеното вино, виното, което те кара да гледаш в очите на любимия/любимата и да се преселваш в други светове. Ако е бяло, трябва да носи лятната свежест, мириса на прясно окосена трева или приятна ванилия, кокос, цитрусови плодове. Да бъде ефирно и нежно, а за червеното вино олицетворявам със страстната любов, с горещи нощи и силни емоции.

‘What is wine? It is a living body in which are held in balance the most diverse ‘spirits’. Flying spirits and weighting spirits, a combination of the sky and the Terroir’ (Gaston Bachelard)

Използвана информация и снимки от сайта на организаторите на фестивала The Balkans International Wine Competition – BIWC www.balkanswine.eu

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории