Боб за Бъдни вечер
Добави към моето меню
Боб за Бъдни вечер
да, това е класическата рецепта, която сме правили много пъти – боб, морков, глава кромид лук, 2-3 с.л. доматено пюре, джоджен
разликата е във оформлението
така е с празнично настроение
1 ч.ч. зрял боб
1 глава кромид лук
1 морков
4 с.л. доматено пюре
2 с.л. олио
джоджен на вкус
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус
* Вечерта заливаме боба със студена вода (за 12 часа) След което се измива и се слага да се вари. Когато заври водата се излива и се долива нова вода. За около час, час и половина се сварява,(в тенджера под налягане – около 30 мин от завирането)
* Посолява се на вкус когато е сварен
* Оставя се така около 2 часа след което се прецежда, да се отстрани течността
* В тиган се загрява олиото, добавя се нарязания на ситно кромид лук и морков (може и настърган) и се задушава около 5 мин
* Добавя се сварения боб и доматено пюре. На вкус се добавят подправки – джоджен, магданоз
* Оформя се с помощта на ринг или подходяща чаша.