Последни Рецепти
Последни Статии

Бейгли

Добавено в Десерти, Тестени ястия и прибавки, Унгарска кухня

Добави към моето меню

Бейгли
е традиционен сладкиш от унгарската кухня, който се приготвя за празник, за Коледа и Великден – представлява руло от маслено тесто с богата плънка от маково семе или бадеми

beigli 1

500 гр брашно
100 гр краве масло
2 яйца
1/2 пакетче мая
150 мл прясно мляко
щипка сол
50 гр захар
1 яйце за намазване

За бадемова плънка:
200 гр смлени бадеми
150 гр захар
50 мл прясно мляко
50 гр стафиди, накиснати в ром
1 ванилия

За макова плънка:
200 гр маково семе
150-200 г захар
50 мл прясно мляко

* Маята се разтваря в хладко прясно мляко заедно със захарта, щипка сол и няколко супени лъжици брашно и се оставя за около 15 мин да шупне
* Брашното се пресява и се смесва с мекото маслото. яйцата и шупналата мая. Омесва се тесто, ако е необходимо се добавя още малко брашно и се загъва с домакинско фолио. Оставя се за около 2 часа в хладилник. Това тесто е достатъчно за 4 малки или 2 големи рула
* Бадемовата плънка се приготвя като в горещото мляко се добавят останалите продукти и се размеси добре
* Маковата плънка се приготвя, като млякото се кипва и се добавят останалите профукти
* Плънките се оставят добре да изстинат
* Тестото се изважда от хладилника и се разделя на 2 или 4 топки. От всяка се топка се разточва правоъгълник, който се намазва с плънка и се завива на руло. Плънката се слага обилно, колкото е дебело тестото толкова е поне и плънката
* Приготвеното руло се намазва с разбит жълтък и се поставя на хладно (на терасата през зимата)
* След това се намазват с разбит белтък и се оставят за още 30 мин на кухнянския плот за да втасат
* Преди да се сложат да се пекат рулата се набождат с вилица на няколко места, за да не се напукат при печене
* Пекат се в предварително загрята фурна на срена фурна (190 градуса) около 30 мин, до готовност, рулото трябва добдре да се изпече
* Сладкишът може да се приготви няколко дена преди празника.

beigli 2

Бейгли в Унгария по Коледните празници се предлага почти във всеки магазин и можете да изберете своя Hungarian Poppy Seed Filling. Малките фурни с които е известна Будапеща предлагат за празника от сладкиша, както и много други изкушения с макова плънка или с шоколад. В рецептатат могат да се правят варианти като да се добави насртъргана лимонова кора или портокалова в тестото. Може да се добавят и стафиди и дриги сухи плодове към плънката или да се добави сладко в нея. Този сладкиш под различни имена може да се открие и в аестрийската кухня или на Сърбия, но така е с хубавите неща минават границите и се приготвят и у дома.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории