Боб по селски
Добави към моето меню
боб по селски в гювечета
стара българска рецепта, за да стане празнчно ястието се запича в гювечета във фурната и се поднася с топла пита
250 гр зрял (смилянски) боб
1 морков
1 глава кромид лук
2 с.л. олио
2 с. л. доматено пюре
бялата част от 1 стрък праз
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. джоджен
1 ч. л. сух магданоз
1 стрък целина
сол на вкус
Фасулът накисвате за 24 часа в студена вода. Сварявате го по стандартната процедура в 3 различни води, без да се посолява, като няколко черпака от бульона заделяте.
Лукът нарязвате наситно, а морковът настъргвате. В сгорещеното олио за около минута запържвате червения пипер, лукът и морковът, прибавяте свареният и добре изцеден фасул и поръсвате с нарязаната на едро целина, джоджен и останалите подправки.
Разреждате разтвореното в малко вода доматено пюре и заделения бульон от фасула и се оставя да поври, докато остане на мазнина.
Сервирате боба поръсен с накълцан на ситно праз. За този боб основната подправка е джоджен!
Идея: Това е рецепта, която по традиция приготвям за Бъдни вечер. Много ефектно се получава, ако разпределите боба в гювечета и го запечете във фурната за 10 минути.
Поднася се с туршия или зимана салата от настъргана ряпа и моркови и препечен хляб или топла пита.