Бобарник
Добави към моето меню
Рецепта от македонския край. Зимна рецепта, която да се приготви на бавен огън на печка с дърва, защото е постна от два продукта, които се намират във всеки дом – зрял боб и ориз. В началото на мен съчетанието ми звучеше странно, след това реших да опитам.
Моите баби правят сарми с кисело зеле, може и без месо, но не правят кисело зеле с ориз на фурна постно, което се оказа вкусен и бърз вариант. Зрял боб се готви много. Това е най-вкусното зимно ястие, постно ястие, овкусено с много джоджен, морков и поднесено с туршия.
Реших да опитам на вилата и такъв вариант на постно ястие. На печката на дърва се получават вкусно с малко продукти.
Бобарник
Ориз на фурна със зрял боб
Продукти:
2 ч.ч. зрял боб, фасул,
1 ч.ч. ориз,
1 морков,
2 глави кромид лук,
3 супени лъжици олио,
1 супена лъжица червен пипер,
1/4 чаена лъжичка черен пипер,
1/2 китка магданоз или сушен,
2-3 стръка джоджен или сушен,
сол на вкус.
Начин на приготвяне:
* Сваряваме фасула, прецеждаме го, като запазваме водата.
От олиото, ситно нарязания лук и червения пипер приготвяме запръжка. (в тава във фурната слагаме нарязания кромид лук, морков и мазнина, докато лука стане леко златист)
* Прибавяме ориза и малко от бульона, останал при варене на боба
* Когато оризът набъбне и водата се изпари, прибавяме и сварения фасул.
* Посоляваме, разбъркваме добре и заливаме с останалата вода от варения фасул, поръсваме със ситно нарязаните магданоз, джоджен и запичаме ястието във фурната.