Последни Рецепти
Последни Статии

Езикът на тялото

Добавено в Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

Езикът на тялото като тайно оръжие
Бизнесмените могат да умножат продажбите си, ако жестикулират правилно

Бизнесмените има какво да се учат от представителите на други професии. След артистите, които са учили актьорско майсторство, и покерджиите, които умеят да издават лъжливи сигнали, най-добре владеят езика на тялото професионалните политици. Когато един политик свали вратовръзката си по време на митинг, това не е просто, защото тя му стяга, а защото с този жест той казва на народа – аз съм един от вас. Това са позитивни сигнали.

Най-важната арена, в която ви е необходим целият арсенал от правилно използвани сигнали, са преговорите. Когато бизнесмен свали сакото си по време на преговори, това означава, че е готов дълго да се бори за това, което иска. Ако един опитен бизнесмен или политик свали очилата си и започне да си търка очите, това значи, че е недоволен от партньорите, с които разговаря. Едно почесване може да означава скептично отношение към това, което партньорът казва. Да не говорим, че почесване по лицето почти задължително се съпровожда с гримаса. Често тя не е случайна. Да си погледнеш часовника по правило означава, че желаеш срещата да приключи. Първото впечатление Какво се случва обаче, ако не владеем добре езика на тялото? Да си представим един начинаещ бизнесмен, който безпричинно си търка очите, почесва се и си поглежда часовника. Ами той ще прогони партньорите си вдън горите тилилейски! Следователно правилото е – дори да ви сърби, не се чешете, освен ако искате да изразите раздразнение от позициите на партньора. Американски автори са убедени, че непоклатимото първо впечатление, което оставате у другите, се създава в първите секунди на контакта, когато влизаш, подаваш ръка и започваш да говориш. “Вашите думи казват история, вашето тяло казва цялата история”, се казва в страната на неограничените възможности. Американските специалисти ни напътстват да внимаваме със стойката (задължително изправена, в никакъв случай прегърбена), с израза (ентусиазиран, дори да сме в лошо настроение). Съветват ни да се държим така, сякаш това, което най-много ни се иска на света, е да се намираме именно в този офис, в който сме, и да разговаряме именно с този клиент, прекрачил прага преди малко. Тук е мястото да кажем, че у нас подобно поведение би изглеждало пресилено или екзалтирано. Но умерена доза придържане към тези съвети със сигурност е необходима. Нека виждат очите ви Очният контакт е първото оръжие, което използваме. Установяването на очния контакт трябва да смаже като с масло прехода към произнасянето на първите думи. По време на разговора очният контакт трябва да се запази, без, разбира се, да гледаме втренчено събеседника си. Избягването на погледа на партньора не само прави лошо впечатление, то създава впечатление за неискреност, за стремеж да скриете от него нещо. Погрижете се да виждат очите ви. Ако очилата ви са с много дебели рамки или с тъмни стъкла, сменете ги. Те трябва да са олекотени, впрочем такава е и модата. Много важна е усмивката. Ако не обсъждате въпроси на живот и смърт, усмихвайте се колкото се може повече.

Внимателно с жестикулацията
Жестикулацията може много да ви помогне, ако я владеете добре.
С ръцете подчертавайте понятия като размер, форма, посока, описание на динамика.
Бизнесмените трябва да имат свой подходящ жест за подчертаване на понятия като качество, надеждност.
Тренирайте пред огледалото, ако не сте уверен в себе си.

Наклонът на тялото на седналия може да бъде разчетен по следния начин – ако човек е приведен напред, той активно приема. Това е моментът да му се поиска отстъпка, да се договорите. Ако човек е изпънат назад, това значи, че той слуша и проявява интерес, но няма нагласа да се съгласи. Особено важен е наклонът към другия, ако стоите на една маса, един до друг или един срещу друг. Той помага да се скъси разстоянието, да се създаде впечатление за стремеж към по-голяма близост.
Научете се да кимате, ако нямате този навик. Когато слушате някого, кимането в знак на съгласие задължително ще го предразположи и той ще ви каже повече неща. Някои автори даже твърдят, че мъжете, които кимат с глава, имат по-голям успех с жените.

Реагирайте адекватно на разказа, смейте се на смешните места, изразявайте печал при тъжните.

Изключително вреден навик е периодичното прочистване на гласа. То се тълкува като израз на несигурност, даже на страх.

Сред най-разпространените вредни навици са гризането на химикалка, хапенето на ноктите, люлеенето на стола, барабаненето с пръсти по масата, цъкането с химикалка, въртенето на кичур с пръст, въртенето на верижка около показалеца.

Оправянето на прическата в най-различните форми – с отмятане на кичур със замах на главата, с подухване нагоре и други – са твърде неприятни за околните.
Свръхнедопустими вредни навици са чистенето на зъби с клечка в присъствието на други хора, почистването на носа с пръст, опипването на различни части на тялото. Звучи стряскащо? Уви, такива неща се правят все още у нас.

Не задържайте ръката при ръкуване
Ръкуването е важен момент при общуването. В различните държави се ръкуват различно силно, различно често и различно дълго. В много страни в черна Африка (където езикът е суахили) ръкуването е цял ритуал, като ръката се хваща по няколко различни начина – цяла гимнастика, която продължава понякога минута-две. В Русия се ръкуват “крепко” и стискайки дланта, разтърсват цялата ръка от рамото надолу, понякога задържайки я продължително. В Европа и в САЩ ръкуването представлява еднократно стисване на дланта. За американците силното ръкостискане е предназначено да изрази жизненост и енергичност, но за европейците това не е от значение. Желателно е да се съобразявате с местните обичаи. Навсякъде правилата на ръкуването са, най-общо казано, по-старшият да подаде ръка на по-младшия или по-старият – на по-младия. Недейте да задържате дълго ръката при ръкостискане. Това е старомоден маниер, а и много хора се дразнят от това.
В бизнеса правилото е – въздържайте се от излишни докосвания.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории