Богородична пита
Добави към моето меню
Богородична пита
Споделено от Вкусотиите на Бени
Идеята по оформянето на тази питка е моя импровизация, но ще се радвам, ако ви допадне и присъства на вашата празнична трапеза
Продукти
около 1 кг брашно,
40 г жива мая,
1 и 1/2 с.л. захар,
1 с.л. оцет (така тестото става по-разтегливо и еластично),
2 с.л. олио,
1 с.л. сол,
600 мл топло прясно мляко.
Рецепта за богородична пита
• Разтворете маята и захарта в 200 мл топло прясно мляко, покрийте и оставете да втаса за 15 минути.В голяма купа изсипете течните продукти и втасалата мая, разбъркайте.
• Постепенно прибавяйте пресятото брашно и солта, бъркайте с дървена лъжица.Когато тестото започне да се отделя от стените на купата, извадете го върху набрашнена повърхност и омесете прибавяйки по малко брашно.
• Тестото трябва да е меко за да стане пухкава и мека погачата.
• Намажете с мазнина голяма купа и тестото, покрийте ги с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема.
• Изсипете втасалото тесто върху работния плот, разделете на две равни части.Едната оформете на топка, притиснете леко и поставете в средата на намазнена тава застлана с хартия за печене (хартията спомага след изпичането по-лесно да махнете питата от тавата) с диаметър 32 см.
• Останалото тесто разделете на 3 еднакви части, оформете дълги фитили сплетете питка.
• Увийте около питката в тавата, защипете хубаво краищата.
• Оставете под кърпа да почине 5-10 минути.
• През това време омесете тестото за украсата на питката,така нареченото солено тесто: Смесете 1/2 чаена лъжица сол с 1/2 чаена чаша вода и брашно за твърдо тесто (около 200 г).
• Намажете питата с един разбит жълтък, като към него сте прибавили малко олио и малко прясно мляко.
• Изберете си подходяща фигура, нанесете я с молив или принтиране върху лист хартия и го поставете в средата на питата.
• Вземете от соленото тесто, разтеглете дълъг, тъничък фитил и оформете външната част на фигурата.Махнете листа и с тънки фитили,гледайки от картинката с помощта на вашата фантазия оформете останалата вътрешна част.
• След това сложете питата да се пече в загрята на 180 градуса фурна, като фигурата не се маже с яйце (целта е да остане светла и да се откроява от останалата част на питата отгоре).
• Печете питата за около 40 минути.Готовата погача намажете още топла с разтвор от 1 чаена лъжица олио и 1/2 чаена лъжица вода.Питата става вкусна и много пухкава.
Пробвайте и споделете.
Да ви е сладко!