Последни Рецепти
Последни Статии

Борба с бълхите

Добавено в Дом & Семесйтво, Любопитно

Добави към моето меню

Високите треви, които никой не коси, са перфектното място за развъждане на бълхи. Затова избягвайте да вървите сред буйна свежа растителност. Освен бълхите там можете да се сдобиете и с кърлеж, което е още по-неприятно. Ако от кърлежите може да се хванат три-четири заболявания, то от бълхите може да се прихванат около 40 болести.
Бъдете внимателни и вземайте превантивни мерки, ако имате домашни любимци – куче или котка. При тях най-доброто средство е профилактиката – има много средства в зоо магазините – изберете и редовно ги обработвайте.

Много често бълхите влизат у дома заедно с домашните любимци, кучета и котки, но не само. Те могат да попаднат в дома ни от мазето в блока, което е изоставено и в което се подслоняват улични четириноги. Огледайте дискретно и съседите си – може заплахата за вашия дом да е тръгнала от хора, които не обръщат особено внимание на хигиената. Ако разпознаете бълхи, веднага вземайте мерки – те се размножават с чудовищна скорост и отлагането ще им даде предимство.

бълхи

Дребните черни насекоми могат да ви докарат всякакви чревни разстройства. Те скачат по разнообразни повърхности, след това могат да се прехвърлят върху сандвича ви и да ви причинят стомашно неразположение. В състояние са да разпространят даже хепатит С в случай, че са смукали кръв от заразен човек и ги убиете, докато ви хапят.

Бълхите не са проблем само на уличните кучета и котки и само при определени условия – на хората. Има разновидности бълхи има и такива, които са си човешки! Това означава, че човекът е директната им цел и жертва, макар този вид бълхи да не обитават постоянно човешкото тяло.
Човешката бълха е със среден размер 3 мм, на цвят е тъмно кафява и може с един подскок да преодолее разстояние от половин метър. Предпочита онези телесни зони, които са окосмени – така е и с въшките. Само че въшките са бавни и не обичат да се местят, а човешките бълхи пълзят по скалпа и са трудно уловими.

Можете да познаете, че са ви нападнали бълхи, по големите червени пъпки, които обикновено са в редичка поне по три, казват специалистите. При алергичните към насекоми петната могат да достигнат размер на монета от 50 ст. Сърбежът също е много силен. Има обаче и хора, при които ухапването от бълха оставя само леко зачервено петънце, което изчезва след няколко часа.

Препаратите, които отблъскват насекомите, са единственият вариант да се спасите от бълхите по време на разходка. Те действат за около 3 до 6 часа в зависимост от вида и цената си. След това веднага трябва да ги подновите. Цената на флакон с т. нар. репеленти излиза между 5 и 10 лв.

Борба с бълхи вкъщи
Решението при появата на бълхи вкъщи е да се действа с подходящи противоинсектни отрови. Може да са различни прахове, аерозоли или разтвори за обработване на повърхностите у дома. Попитайте в специализираните магзини какво да купите като препарат.
Има и специализирани фирми, които биха свършили тази работа професионално.

Това са няколко био идеи как да се предпазите от бълхи – лавандула, розмарин, чесън

lavanda buket

Лавандулата
е едно от народните средства за прогонване на бълхи и хлебарки от дома. Може да отглеждате няколко стръка лавандула в саксии на терасата и периодично да оставяте в ъглите на дома малки количества, леко намачкани стръкове. Помагат и стръкове суха лавандула, която съхранява аромата си. Може да купите малка опаковка лавандулово етерично масло и само с десетина капки от него във вода да си приготвите разтвор за напръскване на заразените помещения. Доказано е, че инсектите не понасят тази миризма и бързо се махат от ароматизираните терени.

Tопла отвара от лавандула и розмарин: няколко стръка от двете ароматни растения се варят 10 минути, отварата се оставя да поизстине и с нея се зарежда пулверизатор. Пръскаме навсякъде, където биха могли да се намират паразитите. Този начин на обработка не е опасен, няма никакви токсични въздействия и като бонус към почистването мястото ухае приятно.

Спрей с чесън
– действа антисептично и противомикробно, създава обстановка, в която бълхите не се чувстват комфортно и обикновено си отиват.
Течността за спрей-ампулата се приготвя от една глава чесън, една глава лук, един лимон, един литър вода и 10 капки етерично масло – мента, карамфил, чаено дърво или лавандула. Всички продукти се накълцват и счукват, след което се заливат в купата на блендера с водата и започват да се разбиват на ниска скорост. Прецедената по-късно смес е готова за действие; изсипва се в спрей-бутилка и с нея се обработва домашният любимец всеки път, когато тръгва на разходка. Течността става и за обработка на откритите повърхности вкъщи.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории