Червена боровинка
Добави към моето меню
Червена боровинка, Брусника е много полезна за здравето на организма и може да бъде наречена супер продукт
Специалисти от университета в Хелзинки установиха, че флавоноидите и полофенолите, които се съдържат в боровинката понижават кръвното налягане, което се отразява добре на работата на сърцето и кръвоносните съдове.
Ако консумирамередовно боровинки в продължение на 2 месеца значително се понижава риска от развитие на инфаркт или инсулт.
Витамин А, С и Е, каротин, пектин се съдържат в червените баоровинки и подобряват зренеито и укрепват имунитета. Също така подобряват състоянието на кожата и косата, понижават излишното тегло
Сокът от боровинки е много полезен за хора, които имат проблеми със стомаха.
Това, което трябва да се помни при консумация на червени боровинки е, че имат свойството да натрупват в себе си вредни вещества от околната среда. Затова трябва да ядем боровинки само от екологично чисти райони, далеч от магистрали и заводи.
Боровинки о традиция берем в Родопите, около средата на август, в района на Персенк. И имам 2 храста американска боровинка в градината.