Украински борш
Добави към моето меню
Украински борш
Рецептата е на моя позната рускиня Elena Avotina, от която могат да се научат някои нови подробности и една позната рецепта да бъде приготвена по нов и вкусен начин
Разбира се , че всяка домакиня има своя тайна за приготвяне на домашен борш. При мен тайната е в няколко карамфилчета, не повече от 6 за тенджера от 4,5 литра.
Месото и червеното цвекло сварявам по отделно предварително (например рано сутринта), а вечерта приготвям самия борш.
В кипяща вода се слагат по ред, през малък интервал от време, защото имат различно време за сваряване
Картофи – нарязани на тънки пръчици
Зеле – прясно зеле, нарязано на ситно
Гъби – няколко сушени гъби или пресни печурки
Лук и моркови – нарязани и задушени предварително с малко олио
В тигана в който са задушени гъбите и лука се задушава и свареното червено цвекло, нарязано на пръчици, около 5 мин, предварително полято с 2 с.л. оцет – това се прави за да се запази яркият му червен цвят.
Изстиналото месо се нарязва на парченца и се добавя също в борша.
Така се вари борша около 7-10 мин
След като сме отстранили тенджерата от котлона добавяме 1-2 скилидки чесън, нарязани на ситно.
Как ще се поднесе борша е въпрос на избор и вкус. Казват, че много добре се съчетава със сланина (който има домашна може да поднесе)