Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти с елда

Добавено в Ястия без месо

Добави към моето меню

Наричат елдата (гречка) заместител на месото, защото също както соята тя съдържа голямо количество лесно усвояеми белтъчини. Богата е на много вещества, като желязо, калций, магнезий, цинк, антиоксиданти и др., което я прави много здравословна храна и търсен диетичен продукт.
Може да се включва в храненето на хора, чувствителни към глутен . Полезна е при диабет, помага за понижаване на високо кръвно налягане, спомага за намаляване на холестерола.

Хранителната стойност на 100 г елда
Калории 329 – 336 – 350 kcal (различни източници, различни сортове)
белтъчини – 9.1 г
въглехидрати – 68 – 71 г
Мазнини – 1.7 – 2.6 г

Елдата може да се включва в различни рецепти – салати, супи, основни ястия, кюфтета, десерти, на закуска, като каша или покълнала елда.
Салати – добре се съчетава с други зеленчуци, зелени подправки, сирене
Супа – може да добавите 1-2 с.л. към края на варенето на супа (15-20 мин) и ще стане по-засищаща и хранителна
Закуска – сварена елда (залята с вода от вечерта и сварена на сутринта) и смесена с мляко и лъжичка мед

Добър апетит с изпробвани и споделени рецепти с елда!

Как да сварим елда
Елдата се почиства и се залива със студена вода за няколко часа.
В тенджера с вряща вода се добавя елдата – съотношение 1:3 – 1 ч.ч. елда, 3 ч.ч. вода.
Вари се около 20 мин на тих огън. След което се оставя да изстине в съда. При варенето се увеличава обема

Деница Георгиева

кюфтета с елда
1 чаена чаша елда (сварена предварително), 1 чаена чаша натрошено сирене, 2 яйца, 2-3 супени лъжици брашно, магданоз, смлян черен пипер, сол; галета за овалване, олио за пържене.

елда, гречка

Веси Тодорова
салата елда
елда, кисели краставички, бекон, малко чесън, сол, чер пипер, магданоз, зехтин, да ви е сладко

Мария Саватинова
честно казано, аз така си я приготвям по упътването на опаковката и към салатка…., дори и без нищо си ми харесва, затова не ти написах нищо друго, не съм я правила по по различен начин

Евелина Димитрова
Сварена с мляко и леко подсладена за закуска

Narin Uzdjan
В къщи всички си хапваме елда в различна форма, салати, кюфтета и много ни харесва …

Елена Пеева
Каша и за гарнитура покякога,но в общи линии непозната в БГ

Людмила Динева
Сварявам я в подсолена вода 1 към 2 /водата/. Като изври водата, свалям от котлона и оставям на топло половин час. После става за гарнитура и може да се консумира със зехтин или краве масло.

Биляна Узунова
Днес експериментирах с ориз, праз, домати и елда: 1 ч.ориз, 1/2ч. елда, 2 стръка праз, домати консерва около 1 каф.ч., черен пипер, риган, вода. Получи се много приятно и леко постно ястие.

Виолета Кацарска
Сварявам я с пилешко бульонче и малко лук.

Вяра Милиева
Купувам си жива елда и я покълвам. Прибавям я към салати или просто така си я хапвам, разбъркана с кокосово масло. Най-добре е да се яде,накисната или покълнала.Когато се вари,тя губи иначе така полезните си и здравословни качества:)

Веси Костова
Сварена със зеленчуци и градински подправки, вкусна е

Гери Събкова
За закуска – с масло и сирене, за гарнитура – със задушен лук и гъбки… Спомням си, че първия път когато я опитах, се зачудих как това нещо го ядат хора. После свикнах с нея, сега даже смело заявявам, че ми харесва!!!

Мария Неделчева
Приготвя се хляб, варива от типа на ризото, закуска със различни добавки, курабии, всичко което се сетиш и можеш да приготвиш от пшеница.

Ели Иванова
Една чаша измита елда се залива с 2 чаши вряла вода. Съдът се затваря и се покрива с кърпа. След 1-2 часа елдата е готова за консумация. В Русия е много популярна една диета с елда, която е хем за прочистване, хем за отслабване.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории