Пита с мед и орехи
Добави към моето меню
Сладка пита с мед и орехи
рецепта събрала в себе си традицията на нашите баби, красива, вкусна, подходяща за закуска и за празник – усуканата пита с плънка от мед, орехи и стафиди, ароматна, грейнала като слънце
Продукти за 2 питки:
4 ч.ч. брашно
1/2 пакетче мая
1 ч.ч. прясно мляко
4 с.л. олио
2 яйца
1 ванилия
за плънката
4 с.л. мед
1 ч.ч. орехи
1/2 ч.ч. стафиди
1 ч.л. канела
* Млякото се затопля до 40 градуса и в него се разтваря маята. Добавя се 1 ч.л. захар и 3-4 с.л. брашно и се оставя за около 15 мин да шупне;
* В голяма купа се пресява брашното и се добавя шупналата мая, захарта и канелата. Замесва се меко, еластично тесто, като накрая се добавя и олиото. Тестото се загъва с тънко фолио и кърпа и се оставя да втаса около 1 час или докато удвои обема си;
* Разделя се на две половинки. От едната половинка се приготвя навита пита с мед и орехи, а от другата половина можете да приготвите сладки охлювчета с плънка от мед, орехи и стафиди;
* Плънката се приготвя като към нарязаните орехи се добавя меда и стафидите, овкусява се с канела;
* Едната половинка от тестото се разделя на две равни части. Върху набрашнен плот се разточва кора с размер на тавата за печене (26 см) и се слага в тавата, отгоре се разпределя половината от плънката и се слага другата разточена кора;
* В центъра на тавата се слага чаша и с остър нож питата се нарязва като торта на 16 парчета. Всяко парче се усуква два пъти;
* Питата се намазва с разбит жълтък с 2 с.л. прясно мляко и се оставя да втаса околи 45 мин;
* Пече се на 200 градуса, до готовност;
* Охлювчетата се приготвят като останалото тесто се разточва на тънка кора. Посипва се с останалата смес от орехи, мед и канела и се навива на руло. Нарязва се на шайби дебели около 1 прист и се подреждат в тава за печене, като се оставя разстояние.
Рецептата е много красива, по идея от блога на Танита и Краси. Снимките утре, сега е в тодо листата за съботната закуска