Яжте броколи и карфиол през есента
Добави към моето меню
По какво се познава, че е октомври в магазина? По това, че има зеле, праз, карфиол, броколи, тикви и много ябълки и грозде. До късна есен освен в туршии може да приготвяме много и различни рецепти с броколи и карфиол. Те са и много полезни.
Яжте броколи и карфиол през есента за здраве
Ежедневната порция карфиол, броколи или зеле може да предотврати много здравословни проблеми – от артрит до сърдечни болести, като поддържа храносмилателната система здрава, съобщава в. “Дейли мейл”, предаде БТА.
Учени от университета на Пенсилвания установиха, че мишките, получавали към храната си броколи, се справят по-добре с храносмилателните проблеми, като колит или пропускливи черва.
Вероятно това се дължи на съединение, което се разгражда в стомаха. Получените вещества активират рецептор, наричан арилов въглеводород. Той поддържа здрави вътрешностите, лигавицата им и бариерната функция. Силната бариера предпазва червата от токсини и патогени, като в същото време позволява усвояването на полезните съставки. Здравите черва намаляват риска от възпаления, а оттам и от болести като артрит и сърдечни проблеми.
Количеството броколи, давано на мишките в изследването, е било 15 процента от дневната им храна. Когато това бъде приравнено към човешки порцион, се получават три и половина чаши броколи или карфиол.
За повечето хора това количество е неприемливо, но според ръководителят на изследването Гари Пърдю и една чаша ще даде добър резултат.
Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, карфиол, зеле, спанак са богати и на витамин К.Той е важен за сърцето.