Как да усвоим по-добре витамините от салатата
Добави към моето меню
Има една препоръка в здравословното хранене, която не толкова трудно да се спазва – 5 порции плодове или зеленчуци на ден за здраве Оказва се, че не е толкова трудно да се следва.
В диетичното хранене има крайности като тази – да не се приемат зеленчуците като салата, защото салатата се овкусява, а това означава да се добави и мазнина. Препоръката е да се консумират зеленчуците неовкусени, за да не се приемат излишни калории.
Оказва се, че мазнината, която се добавя към зеленчуците при приготвяне на салата спомагат за по-добро усвояване на витамините.
Учени съветват да слагаме повече олио или зехтин в салатата, защото така витамините се усвояват по-добре, съобщи Интернешънъл бизнес таймс, цитиран от БТА.
Ефектът може да се постигне и с други източници на мазнини, като ядки и сирене. Оптималното количество е 32 гр мазнина, което е равно на две супени лъжици.
Мазнините подобряват усвояването на осем полезни съставки, сред които витамините А, Е и К, които предпазват от рак и подобряват зрението.
При двойно количество мазнина се удвоява и усвояването на витамини.
Според предишни изследвания олиото подобрява усвояването на ликопена от доматите и бета-каротина от морковите.
Изследването за усвояването на хранителните съставки е извършено от учени от университета на Айова. Те са работили с 12 жени, като са им давали салати с 0, 2, 4, 8 или 32 гр соево олио, добавено към соса.
Максимално усвояване на полезните съставки имало при 32 гр мазнина.