Последни Рецепти
Последни Статии

Ден на будителите – 1 ноември

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Ден на българските будители – 1 ноември
С духа и силата на българските будители да съхраним образованието и науката за бъдещето на България!

Честит празник на интелигентните хора, останали в България.
Днес е ден в който можем да помислим за компромисите, които правим за да оцелеем в България.

buditeli

Първи ноември – Денят на народните будители

Денят на народните будители е посветен е на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал, сред които Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година е забранен.

Честването се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Днес е Първи ноември. Ден, на пръв поглед неотличаващ се с нищо особено, но в същото време – много важен за всички нас. Особено за онези, които все още вярват че освен физическо, човек е И духовно същество! 1 ноември е денят на народните будители – онези, които преди много, много години запалиха искрата на културата, просветата и изкуството в душите ни. А и на всички онези, които дори в съвременното ни технизирано, комерсиализирано и компютризирано общество продължават с мисионерски плам да се грижат за културното и духовно израстване на нашия народ.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории