Пържени царевични пръчици
Добави към моето меню
Пържени царевични пръчици
рецепта за вкусно мезе, приготвено от царевично брашно и след това изпържено до златисто
50 гр кашкавал
20 гр краве масло
200 гр царевично брашно
* В тенджера се налива 500 мл вода и се слага да заври;
* Когато водата заври се сипва на тънка струя царевичното брашно, като се разбърква с дървена лъжица;
* Ври така до готовност и сгъстяване, около 30 мин на среден огън;
* Добавя се кравето масло и настъргания кашкавал;
* Сместа се изсипва в тавичка, притиска се и се заравнява. Като се охлади се нарязва на пръчици с дебелина около 2 см и дължина около 10 см;
* Царевичните пръчици се поръсват с подправки по избор – нарязан на ситно копър, черен или червен пипер, чубрица и се пържат в загрято олио.
* При поднасянето могат да се поднесат поръсени с още подправки.
Получава се вкусно, домашно приготвено мезе за бира
Провокация си беше от страна на Йоана с нейната седмица на полентата – полента в Италия наричат това, което ние наричаме качамак. Царевичния грис е полезен и освен да проготвяме царевични хлебчета можем да го видим в най-различни роли.
Искам да ви разкажа за най-вкусния празничен десерт от детството ми – болгур. Това беше традиционния десерт, който приготвяха на село и се сервираше в селксия стол – болгур.
Представляваше сервиран в купичка сварен царевичен болгур и подсладен. Имах въможността да попитам една от готвачките как го приготвят – само с вода, без мляко.
Сладък болгур
500 мл вода
200 гр царевичен болгур
10 с.л. захар
* Водата се слага да заври;
* Когато водата заври на тънка струя се добавя царевичния болгур, като се бърка с дървена лъжица и се внимава да не стане на топчици;
* На тих огън ври около 30 мин, като се разбърква, след което се добавя захарта на вкус и се сипва в купички.
От тук могат да тръгнат много варианти – да му се добавят плодове – настъргана ябълка, стафиди или сушени смокини.