Последни Рецепти
Последни Статии

Бъдни вечер

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Бъдни вечер
един от най-светлите християнски празници

По стара традиция на този ден семейството се събира в очакване на раждането на Божия син – Исус Христос. Празникът е посветен на дома, на семейното огнище, но и на починалите родственици, които също са част от семейството.
Според библейското предание, на Бъдни вечер започват родилните мъки на Дева Мария. Християнският празник, който предшества раждането на Христос, наричаме “Малка Коледа”, “Суха Коледа”, “Мали Божич” и “Крачун”.

bydni vecher

Това е вечерта на очаквнето – Бъдни вечер е свързана със събитието, което хилядолетия наред светът е очаквал да се сбъдне. И това е явяването на Бога в човешки образ. Раждането на сина божи. В нощта на рождество се сбъднало онова, което Бог е обещал на първите хора, изгонени от рая, че никога не ще ги изостави и ще прати на техните потомци спасител. Бъдни вечер е начало на празненството, прославящо Христовото рождение.

Вечерята започва с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове. На празничната трапеза се слага обреден хляб, наричан “Боговица”, “Богова пита” – от тесто върху хляба се оформят изображения на нивата и домашните животни. След четене на молитвата стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата за Бога, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството.
Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината. Обичаят повелява по време на яденето да не се става.

Върху трапезата се слагат нечетен брой ястия – 7, 9 или 11 – седем са дните от седмицата, девет месеца се носи рожбата. Традицията повелява на птрапезата на Бъдни вечер да се поднесат пълнени чушки с ориз, постни сърми, боб, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. Според традицията, колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината.
Трапезата не се прибира, поради поверието, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

На Бъдни вечер завършват и дългите 40-дневни коледни пости.

Снимката е на Lili Georgieva
Коледна трапеза, победител в коледния конкурс 2010
,

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории