Арабско кафе
Добави към моето меню
Арабско кафе, турско кафе
или още кафе от Ориента
Хубавото кафе трябва да бъде черно като нощта, горещо като любовта и сладко като целувка
İyi bir kahve gece gibi siyah, aşk gibi sıcak ve öpücük gibi tatlı olmalı!
и още една поговорка
чаша кафе – път към 40-годишно приятелство
(bir kahvenin kırk yıl hatrı vardır), казват още
За да приготвите такова кафе са необходими
джезве
2 ч.л. прясно смляно кафе за всяка чаша
2 ч.л. захар
студена вода
и желание и търпение за да го направите
* Хубаво е кафето да се смели преди да направите кафето, колкото се може по-ситно
* В джезвето се поставя смляното кафе, захарта и се налива вода, 1 кафена чашка за всяко кафе. Слага се на слаб огън
* Разбърква се веднъж и се чакат първите мехурчета. Каймакът трябва да почне да се вдига равномерно
* Като се повдигне каймакът се дръпва джезвето от огъня и се изчакват няколко секунди, за да спадне каймака, след което поставяме отново на котлона. Така се прави няколко пъти
* В чашката за кафе се слага с лъжичка каймака, а кафето се налива на малка струя като се стича по вътрешната страна на чашката
Поднасяме с чаша вода и (домашен) сладкиш.
Вариант е към кафето да се добавят подправки – щипка канела, кардамон. Кафето може да се поднесе с пръчица канела
Afiyet olsun!
Идеята да направим по този начин среща със стари познати, а на времето имаше едно кафе, където се събирахме – на домашни сладки и кафе с подправки, направено в джезве
Арабското кафе е светло кафяво.
рецепта за Арабско Кафе :
Арабско кафе (бун -на арабски така се казва арабското кафе ).
за едно джезве арабско кафе :
2 супени лужици кафе.
1 чаена лъжичка смян хел ( кардамон).
залива се с гореща вода и ли студена няма значение и се чака да заври , когато се дигне каймака кафето се оставя да ври така още 3-4 минути.
сервира се в малки чашки за арабско кафе.
кафето се сервира без захар – към него се предлага фурма или бонбон.