Торта ” Червено кадифе”
Добави към моето меню
Торта ” Червено кадифе” Red velvet cake
рецепта споделена от Росица Петкова
Продукти
За блатовете:
2 и 1/2 ч.ч (250 г) брашно
1/2 ч.л. сол
2 с.л. какао
115 г краве масло
1 и 1/2 чаши (300 гр.) захар
2 яйца
1 есенция ванилия
1 чаша (240 ml) buttermilk
Червена сладкарска боя
1 ч.л. бял оцет (може и ябълков)
1 ч.л. сода
За крема:
225 г крема сирене
225 г маскарпоне
1 есенция ванилия
120 г пресята пудра захар
360 мл сладкарска сметана
Забележка: Buttermilk е нещо което до колкото ми е известно не може да се намери в България. Поради тази причина не можах да дам удачен превод на български затова и го оставих „buttermilk”. Но можете да си направите сами. Към 1 ч.ч прясно мляко изсипвате 1 с.л сок от лимон. Изчаквате 10 мин да се „пресече”. И тогава добавяте сладкарската боя към него.
Рецепта за торта „Червено кадифе“
• Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте дъното на 2 кръгли тави (23 см) с хартия за печене и оставете на страна.
• В купа смесете добре брашното, солта и какаото и оставете настрана.
• С миксер разбийте маслото за 1-2 мин. Сложете захарта и бъркайте още 2-3 мин. След това добавете яйцата едно по едно, като след всяко добавено разбивате много добре. Добавете ваниловата есенция.
• В каничка смесете buttermilk и червена боя.
• С миксер последователно добавяте брашнената смес и buttermilk към маслената смес.Като това трябва да става в следната последователност, част от брашното –половината buttermilk – брашно – другата половина buttermilk – останалата част от брашното. Като при всяко добавяне се разбърква добре.
• След като сместа е готова в малка чашка смесвате оцета и содата. Оставете няколко секунди да зашупти и бързо я изсипете в сместа и объркайте добре.
• Трябва да се действа много бързо. Сместа се разделя по равно в двете вече приготвени тавички, заглажда се и се пъхат заедно в загрятата фурна.
• Пекат се 20-30 мин. или докато клечка бодната в средата излезе суха.
• След като блатовете са изпечени оставят се да изстинат напълно, пъхат се в найлонови торби и се оставят поне за час в камерата (може и за през нощта).
Крем:
• С миксер разбивате крема сиренето и Маскарпоне , след това добавяте пудрата захар и разбивате докато стане гладка смес, слагате ваниловата есенция и сметаната, разбивате още 1-2 мин, докато се смеси всичко добре.
• Бележка: Към крема може да се добави допълнително пудра захар на вкус, или още сметана ако крема е станал прекалено гъст.
• Накрая остава да изкарате блатовете от камерата (като по желание можете всеки от блатовете да разрежете на 2 и така да получите 4 по – тънки блата), да сглобите и замажете тортата.
Хапва след ден и охладена.
Да ви е сладко