Последни Рецепти
Последни Статии

Шаран

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Шаран

Ако сте решили да си направите рибник в деня на свети Никола или на който и да е друг ден да сготвите шаран, трябва да знаете как да приготвите рибата, преди да пристъпите към готвене. Това са няколко прости неща, които повечето домакини знаят, но ако те не бъдат спазени, ястието ще има горчив вкус. Затова си струва да ги отбележим.

шаран

Люспите на рибата се чистят лесно, ако потопите рибата за няколко секунди във вряща вода. Перките й се отрязват с ножица. Изчистената от люспите риба се разрязва по дължината на корема – до хрилете. Трябва внимателно да отстраните вътрешностите, така че да не скъсате жлъчката и червата на рибата. Ако сте избрали шаран, трябва да махнете така нареченото “седефено копче” или “горчиво кокалче”, както се нарича в някои краища на България. Това е кокалче на върха на главата при свръзката й с тялото. Ако кокалчето остане, ястието, което ще приготвите, ще има горчив вкус. Не бива да накисвате почистената риба във вода – трябва просто да я измиете с обилна водна струя. След това я подсушете с чиста кърпа и я напръскайте отвътре и отвън със смес от лимонов сок и вода. Така рибата трябва да престои поне един час, след което вече може да се готви. Друг начин за освежаване на рибата е вместо да я пръскате с лимонов сок и вода, да я оставите за половин час в разредена с вода и оцет.
Рибата трябва да посолите непосредствено преди готвене. Някога за Никулден хората са приготвяли не само пресен, но и осолен шаран, който изкисвали във вода. Когато шаранът е изкиснат по този начин, той се обезсолява и придобива вкуса на прясна риба.

sharan ribar
снимка Ангел Ангелов

Описание (в естествена среда):
Странично сплесната риба с висок масивен гръб и малка глава. Тялото може
да е покрито с люспи (люспест шаран),
с едри люспи разположени в три реда (огледален)
или без люспи (гол шаран).
Достига тегло до 30 – 35 кг, но е най-добър от 800 г до 3 кг, в рибния магазин най-добре е да купум шаран около 1,5 кг за да приготвим ястие за четирима.

Описание (в търговската мрежа):
Месото на шарана е кремаво с плътна структура, сочно и вкусно, особено в края на лятото и есента, когато е натрупал достатъчно мазнини за презимуване.

Търговски вид:
Пресен или охладен, цял или на котлети. Шаранът има най-добри вкусови качества като се транжира на котлети и се консумира непосредствено след улова.

Най-добър за готвене:
За пържене са подходящи котлети от шаран до 1,5 кг. За рибите до 2,5 кг тази кулинарна технология е възможна само след предварително разцепване по дължината на гръбнака.
За по-едрите шарани е подходящо печенето им във фурна цели.
Добре охладеният шаран, разполовен по средната кост и изпечен на скара (първо се пече страната на люспите или кожата за около 5 – 6 минути, а след това вътрешната страна за около 2 – 3 минути) е разкошна сочна и ароматна пържола.
Хайверът на шарана, осолен и узрял е най добрият хайвер – тарама.

Заместител: ако не разполагаме с шаран рецептите могат да бъдат приготвени с бял амур, толстолоб

шаран рецепта
Pavlina Hristova, Пълнен шаран

Хранителна информация за 100 г шаран (пресен):

* Калории: 127 Ккал
* Калории от мазнини: 50,4 Ккал
* Мазнини: 5,6 г
* Наситени мазнини: 1,1 г
* Омега-3 мастни киселини: 0,6 г
* Холестерол: 66 мг
* Протеини: 17,8 г
* Калций 41 мг
* Калий 332 мг
* Фосфор 415 мг

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized