Последни Рецепти
Последни Статии

За котките и хората

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

За котките и хората
— Ах, — каза котката, докато слушаше разговора —
тази жена е много умна, но разбира се не толкова колкото мен

cat

Котката е любим домашен любимец. Като в приказката на Киплинг “Котката, която си ходеше където си ще”. Котката си има и празник в Русия – 1 март, САЩ – 29 октомври, Полша- 17 февруари, Япония – 22 февруари. Има и световен ден на котката – 8 август.

Фелинология (от латински felinus — котка и гръцки logos — наука) е науката за котките и доказват, че котките това са най-умните животни. И ако за разлика от кучетата не донасят обратно хвърлената пръчка, можеби не го правят защото котките смятат, че не трябва да изпълняват глупавите заповеди на човека. В много народи има поверие, че котките имат няколко живота и поговорки, че не пада на гърба си като котка.

До интересен извпд са стигнали учени, които твърдят, че

Котките могат да манипулират хората

Котките са свързани със своите стопани много по-силно отколкото другите домашни животни. Дори нещо повече те могат да манипулират стопаните си.
Кошки умеют манипулировать людьмиУчени от Университета във Виена провели експеримент с участието на доброволци и техните домашни любимци. Оказасало се, че хората и котките си влияят силно един на друг. Най-силна била връзката межди жени-екстроверти и младите животни. В някои случаи бил достатъчен само жест за да се разберат стопанката и младото животно. Тази връзка до някаквоа степен наподобява на отношението между майката и малкото дете. Можеби жената чувства настроението и желанието на своята котка чрез своята интуиация.

Също така котките много умело използват любовта на своите стопани за своите цели, например да получат повече или по-хубава храна. По мнението на учените друга подобна връзка човек – животно – в приридата не се наблюдава и не същестува.

Източник: The Science Daily, Discovery News,

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

2 Comments

 1. 1
  Ники Никонова // April 13th, 2011 at 11:18 am

  Относно котките и хората – има телепатична връзка между животното и неговия стопанин – когато си помисля къде ли се е скрила моята котка, тя тутакси излиза от скривалището си. Преди време щяхме да разселваме едно от животните – усещайки опасността то така се скр и, че въобще не беше намерено. Малките котенца в един манастир бяха обявени за раздаване. В неделята, когато дойдоха любители на манастирски котенца, за да ги вземат, не беше намерено нито едно. Котката беше изнесла котилото си в полето, появиха се едва след няколко дни. Да не говорим за усета на котката към проблемните места в тялото на стопанина – ляга там, където е болката – на мен лично животинската енергия ми помага.
  Да не пренебрегваме съпътстващата ни котешката цивилизация!

 2. 2
  Galina Nikolowa // April 14th, 2011 at 5:00 am

  Винаги съм имала котка и не мога без тия уникални животни.Но за мен те не са животни тв са уникални същества.