Последни Рецепти
Последни Статии

За ползите от чая

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Пиенето само на три чаши чай на ден може да ни предпази от инфаркт и инсулт, твърдят изследователите.
Нов преглед показва, че редовното пиене на една чаша черен или зелен чай може да намали риска от сърдечни проблеми с 11 на сто.
Ежедневното приемане на чай предотвратява натрупването на плака в артериите – комбинация от опасни мазнини и холестерол.

tea

Изследване на учени от Университета на Западна Австралия показва, че ползата от чая се дължи до голяма степен на флавоноидното му съдържание и антиоксидантните съставки, които ни предпазват от сърдечно-съдови заболявания.

Една чаша чай съдържа 150-200mg флавоноиди.

По отношение на доставката на антиоксиданти, две чаши чай се равняват на пет порции зеленчуци или две ябълки.

Изследване публикувано в научното списание “Молекулярните аспекти на медицината” също така показва, че флавоноидното съдържание на черния чай е равен на този на зеления чай. Почти 80 на сто от британците са почитатели на чая.

Д-р Джонатан Ходжсън, съавтор на изследването, казва: “Вече разполагаме със сериозни данни, че чая и чаените флавоноидите могат да подобрят азотно- оксидния статус и ендотелната функция, които могат да бъдат поне отчасти отговорни за предотвратяването на сърдечно-съдовите заболявания.”

Д-р Катрин Худ казва: “В сравнение с проучвания в САЩ, здравословния ефект на чай върху сърдечно-съдовата система е по-силно доказана в европейските изследвания. Това включва проучвания във Великобритания, където повече се консумирачерен чай.

“Плаки в каротидните артерии (маркер за атеросклероза) е доказано, че е по-рядко се образуват при мъжете и жените, които пият чай.

“Данните от редица проучвания показват, че флавоноидите в чая могат да попречат на развитието на атеросклероза”.

“Това научно изследване обръща специално внимание на доказателствата от произволни контролирани тестове, които показват, че употребата на чай може да подобри състоянието на вътрешната обвивка на кръвоносните съдове, както и че пиенето на чай може да намали риска от високо кръвно налягане и по-ниско кръвно налягане”.

Добавянето на мляко към чая не влияе върху усвояването на чаените флавоноиди, според няколко изследвания при хора. В допълнение, антиоксидантните ефекти, наблюдавани в кръвта след консумацията на чай са подобни, независимо дали се добавя мляко или не. ”

“Доказателства, че 3-4 чаши черен чай на ден е полезен не само за общото здравословно състояние, но и за превенция от сърдечно-съдовите заболявания”.

“Като се има предвид популярността на черния чай във Великобритания, това е добра новина за тези, които обичат редовно да пият чаша ароматен чай.”

Автор: Цочева

Източник:

Джени Хоуп,http://www.dailymail.co.uk/health/article-1318884/Three-cups-tea-day-protect-heart-attack.html

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории