Карфиол на фурна
Добави към моето меню
Карфиол на фурна
Карфиол 1 глава, около 1 кг
4 с.л. брашно
2 с.л. галета
100 гр кашкавал
1/2 л прясно мляко или 2 ч.ч. от водата в която е сварен карфиола
Индийско орехче и черен пипер на вкус
Сварения във вода карфиол отцедете добре и накъсайте на розички. Запържете брашното в половината масло. Прибавете млякото, като бъркате непрекъснато. Варете на слаб огън десетина минути. Прибавете настъргания кашкавал и бъркайте, докато сосът стане гладък и хомогенен (бърка се сдървена лопатка само в една посока)
Сложете карфиола в кръгла тавичка и сипете внимателно между розичките по малко сос. Залейте с останалия сос, поръсете с подправките, галетата и останалото масло. Запечете в умерена фурна.
Ястивто се поднася топло.
тази рецепта е вкусна и лесна. Дълго време карфиола у до,а се използваше амо през есента за туршии, добре че децата поискаха да им приготвя нешо от карфиола, който беше основната съставка на царската туршия за да бъде оценен