Салата от карфиол
Добави към моето меню
Салата от карфиол
рецепта, която може да се приготви както от пресен, така и от замразен карфиол. Идеално гарнитура в рецептите за разделно хранене
500 г карфиол /1/2 малка глава карфиол/
1 с.л. зехтин
2 -3 стръка копър
лимонов сок или ябълков оцет на вкус
1 с.л. мед
по желание:
орехови ядки
* Карфиолът се почиства, измива се и се накъсва на розички
* Вари се на пара, около 10 минути.
* Приготвя се заливка от зехтина, лимоновия сок /ябълков оцет/ и меда
* Карфиолът се слага в салатна купа и се залива с приготвената заливка
* Гарнира се с клонки копър.
* Много добре се съчетава и с орехови ядки.
Идея:
Ако ползвате замразен карфиол за тази салата е достатъчно само да го бланширате.
Салатата може да се приготви и със суров карфиол, като заливката се направи тип винегрет /топла заливка/. В купичка смесете зехтина, лимоновия сок /ябълков оцет/ и меда, като добавите и 2 с.л. вода. Загрейте до кипване в микровълнова фурна, след което залейте карфиола и похлупете купата.
Сервирайте след час, може да се приготви и от предната вечер.