Последни Рецепти
Последни Статии

Изгорили сте се. Какво да направите?

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Изгорили сте се. Какво да направите?
Изгарянията, дори наглед малките, могат да имат непредвидими последици.

изгарянията стават при глупави, недопустимо глупави ситуации, миг невнимание, миг закъснение, миг и е факт, тогава си казваме, можеше да не се случи, но се случва, може да се случи на всеки

В първоначалния момент всички изгаряния са стерилни – нали те възникват от въздействието на висока температура. След това обаче върху изгорената кожа се появяват признаци на възпаление. Изгарянето се превръща в рана, отворена за всякакви микроби.
Често това, което според някои “съветници” става за облекчаване на болката на изгореното място, може да стане източник на инфекция.
Най-ефективното средство при всяко изгаряне е охлаждане на изгорената повърхност. Използвайте всичко, което ви е под ръка: студена вода, сняг, лед от хладилника, замразен продукт, но желателно да е в опаковка. Студът спира нежелателните процеси. Изгорените тъкани като че ли попадат в състояние на анабиоза. Болката също за известно време притихва.
След първите стъпки изгореното място се обработва в съответствие със степента на изгаряне. Признаци за изгаряне от първа степен са лекото зачервяване или малката подутина на кожата. Трябва да се обработят с разтвор на калиев перманганат. Ако площта на изгарянето не е голяма, може да се ограничим с това. Но в противен случай трябва да нанесем мехлем против изгаряне или обработим мястото с аерозол 3-4 пъти дневно. Желателно е в домашната си аптечка да имаме пантенол или друг мехлем, който да предпази по-дълбоките слоеве на кожата от проникване на изгарянето.

През лятото най-голямото количество изгаряния, разбира се, са от слънцето. Първа помощ при тези изгаряния е отново максималното охлаждане. За това ще помогне и водата в морето или пък една изпита чаша айран или студена вода. При слънчевите изгаряния не трябва да се използват течности, съдържащи спирт. Много хора смятат, че като натрият нараненото място с одеколон всичко ще мине. Това е заблуда. Одеколонът, т.е. спиртът предизвиква още по-голямо раздразване на кожата.

Ако имате изгаряне от втора степен, то като правило е съпроводено с образуването на водни мехури. Тънката кожичка на мехура не трябва да се премахва в никакъв случай. Повърхността под нея е много болезнена. Само със стерилен инструмент може да се пробие обвивката, за да изтече течността, намираща се под нея. Раната трябва също да се намаже с някакъв мехлем, препоръчван за тази цел, а после да се покрие със стерилна марля и да се завърже с бинт.
Не трябва да се използват лепенки, защото те затрудняват достъпа на въздух, а за зарастването на раната е необходим кислород. Превръзката трябва да се сменя всеки ден. Тя се сваля, когато раната започне да зараства. Такива изгаряния като правило минават след 1-2 седмици.
Всички тези мерки могат да се приложат в домашни условия, ако е изгорена малка повърхност от кожата. Големите изгаряния трябва да се лекуват от специалист. Неправилното лечение на изгаряния може да има непредвидими последици.

Изгарянето от трета степен образува рана, напълно лишена от горен слой кожа. Могат да пострадат и по-дълбоко лежащите тъкани. Тези изгаряния са светло-сиви или светло-кафяви, леко плътни на пипане. В тези случаи не може да се прилага никакво самолечение – необходима е специализирана лекарска помощ!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории