Последни Рецепти
Последни Статии

Липа

Добавено в Билки

Добави към моето меню

Липата
– поетът на билките


Има ли нешо по-хубаво, по-ароматно и по-полезно от чаша липов чай в зимно утро? Колко спомени и топлина има в чаша липов чай? и колко е полезен … Как ухаят липите през юни. И ако едно от най-хубавите стихотворения е “В цъфналата ръж”, трябва да има такъв добър и хубав стих за цъфналите липи, за аромата вечер в топлите вечери на юни

Знаете ли, че в България има празник на липите?
и няколко рецепти с липа

lipa 1

Ароматът й отдавна е вкарал липата и в целебната традицияна много народи, и в поезията им. Има ли човек, който да не познава високото дърво с разклонена корона? Или цветовете му, състоящи се от 5-листни чашки и 5-листни зелено-жълти венчета с много тичинки, събрани в съцветие полусенник? Или отронените под дървото въздишки по първата и… последна любов?

kafe lipa

Какво ли няма в тези така търсени от хората и пчелите цветчета? Те съдържат етерично масло, флавонови гликозиди, агликони, слузни вещества, танини, сапонини, провитамин А, витамин С, горчиви вещества, захари, восък и др. Тези съставки упражняват силно потогонно и пикочогонно, противоспазматично, тонизиращо, противомикробно действие. Липата се прилага като отхрачващо средство при болести на дихателните пътища (бронхити, пневмонии, катари, ангини), при температурни състояния, ревматични болки, неврити, при заболявания на пикочните органи.

В българската народна медицина цветът на липата се използва при кожни обриви, шарка, стомашни болки, диарии, виене на свят, главоболие, епилепсия, хистерия, пресипнал глас, за изпотяване при настинка. Цветът, киснат 8 часа в червено вино (1:10), се препоръчва за усилване и при анемия. Бере се по време на цъфтежа – юни-юли. Суши се при температура до 30 градуса.

Как се използва липов цвят?
Външно приложение – за бани като нервоуспокоително средство; сварени с оцет – против косопад; за гаргара при гърлобол, за налагане на лапи при ревматични болки и натъртване.
Външно приложение – 2 супени лъжици от билката се заливат с 500 мл вряла вода. Кисне 1 ч. Пие се вместо вода при ядене по 100 мл.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

2 Comments

  1. 1
    Иван // January 5th, 2007 at 4:31 pm

    много ми помогна този сайт СУПЕР Е!!!!!!

  2. 2
    илиев // March 4th, 2007 at 3:42 pm

    интересувам се от отглеждане на липи,литература,технология и др благодаря ви предварително