Последни Рецепти
Последни Статии

За цените в България и инфлацията

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

За цените в България и инфлацията през август
Животът е поскъпнал с 12% за година
Когато цифрите говорят и боговете мълчат, независмо от определнията на статистиката като статмистика този път го усетухме всички.

За мен проблемът е личен, доходите ми са в долари, а доларът пада. Като научен работник в бг заплатата ми е такава, че е много чувствителна към всяко повишение на цените. Това е проблемът и на много българи доходите им основно, ако не и единствено отиват за покриване на разходите за храна.

Статистиката призна това, което българите отдавна усещат по джоба си. Поскъпването на цените в последните месеци е рекордно, сочат данните на Националния статистически институт. Толкова висока инфлация, каквато има през август, не е била отчитана от времето на Жан Виденов 1997.

Месечното поскъпване също е с рекорд от 7 години – увеличението на цените спрямо юли е 3,1 на сто. Такова месечно ниво не е имало от януари 2000 г.
Само за последния месец храните са скочили с толкова, с колкото се е вдигнала цената им за цялата година. Увеличението на стоките е средно с около 30 на сто.
Най-голямо увеличение е регистрирано при млечните продукти. Кашкавалът е поскъпнал с 2,38 лв. за година. Миналият август цената му е била 6,31 лв., а в момента килограмът се купува за 8,69 лв. според справката в бюлетина на Държавната агенция по стоковите борси и тържищата. През миналото лято сме купували сиренето на едро по 3,29 лв. Дванадесет месеца по-късно то вече се продава за 4,41 лв. През септември килограмът вече е 5,01 лв. на едро.
През август храните са поскъпнали като цяло със 7,3 на сто. Поотделно обаче те са скочили доста повече. При брашното ръстът е 14%, при хляба – 12,4 на сто, при макароните – 16%, при свинското 6,8 на сто, пилешкото е скочило с 12 на сто. Поевтинели са единствено сезонните плодове и зеленчуци – грозде, дини и пъпеши, чушки, лук и ябълки.
От началото на годината натрупаната инфлация вече е 7,5 на сто.
В разчетите на държавата обаче кабинетът е заложил близо два пъти по-малко поскъпване за цялата година – 4,4%, според бюджетната прогноза за 2007-2009 г. Още през август обаче става ясно, че желанията на премиерските аналитици са далеч от действителността.
В същите разчети пише, че през 2008 г. цените ще се успокоят, като очакваното поскъпване ще спадне до 2,8%. А през 2009 г. инфлацията леко ще нарасне до 3,1 на сто. В следващите две години обаче предстои поскъпване на цигари и алкохол заради изравняване на акциза с този в ЕС. Храните също ще гонят европейските цени.
Така въвеждането на еврото със сигурност няма да е в следващите 2-3 години. Според изискванията единна валута може да имаме, ако през две последователни години поддържаме инфлация около 4%.

Невена Мирчева

България първа в ЕС по месечна инфлация и втора по годишна

У нас месечното поскъпване е било 2,2% по т. нар. хармонизиран индекс, докато в повечето страни от ЕС цените са се променили с по-малко от процент
18.09.2007

България излезе на първо място в Европейския съюз по висока инфлация с рекорда, който отбеляза през август.

У нас месечното поскъпване е било 2,2% по т. нар. хармонизиран индекс, докато в повечето страни от ЕС цените са се променили с по-малко от процент, а в Австрия и Финландия промяна няма, сочат данните на Евростат – статистическата служба на ЕС.

България се намира и на второ място в ЕС по инфлация за период от една година (август 2006 – август 2007 г.).

Повишението за това време на цените е с 9,3%, като пред нас се намира само Латвия, където цените са скочили с 10,2% за една година.

Най-малък ръст за изследвания период е имало в Малта (0,6%), Дания (0,9%) и Холандия (1,1%).

През август стоките и услугите са поевтинели в Гърция, Италия, Германия, Португалия, Дания, Унгария, Полша, Словакия, Швеция.

На второ място в ЕС по ръст на цените през август е Белгия с 1,6%, а Румъния и Люксембург са трети с 0,9%, допълват още от Евростат.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории